VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

687eae8a-e988-487b-ab3b-c3614191215e

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Een gezonde medewerker draagt bij aan het succes van uw bedrijf

do 31 mrt 2022

​Gezonde en vitale medewerkers zitten lekker in hun vel, zijn productiever en hebben meer plezier in hun werk. Ze verzuimen minder en presteren bovendien beter. Als werkgever plukt u dus ook de vruchten van een gezonde leefstijl. Sterker nog: dit draagt bij aan het succes van uw organisatie. Maar hoe kunt u uw medewerkers stimuleren om bijvoorbeeld meer te bewegen, gezonder te eten of te stoppen met roken? Verzuimspecialist Sazas geeft u een aantal tips.

Hoe kunt u als werkgever een gezonde leefstijl stimuleren?

1. Moedig uw medewerkers aan om meer te bewegen
Stimuleer uw medewerkers bijvoorbeeld om op de fiets naar het werk te komen, maak tijdens de pauze samen een wandeling of bied sportlessen aan, eventueel met korting. Door op het werk of bij de sportschool in de buurt (sport)activiteiten aan te bieden, verlaagt u de drempel om aan de gezondheid te werken. Dit is niet alleen goed voor de conditie, maar het zorgt ook voor een betere sfeer op de werkvloer.

2. Zorg voor een gezonde werkomgeving
Bied gezonde keuzes aan als lunch, zo stimuleert u gezond eten op het werk. Zorg er ook voor dat uw medewerkers voldoende van houding kunnen wisselen tijdens het werk. Bijvoorbeeld door te kiezen voor werkplekken waar medewerkers afwisselend staand en zittend kunnen werken. Denk daarnaast niet alleen aan de lichamelijke, maar ook aan de geestelijke gezondheid. Zo kunt u uw medewerkers helpen bij het stellen van haalbare doelen om stress te verminderen op het werk.

3. Creëer bewustzijn
U kunt gezond gedrag aanmoedigen door medewerkers te informeren met inspiratiesessies, workshops, coaching of trainingen. Hierbij kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen, bijvoorbeeld op het gebied van voeding, werk-privébalans of slaap.

Ook zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om zelf de gezondheid te monitoren. U kunt uw medewerkers bijvoorbeeld een smartwatch cadeau doen, die onder andere inzicht geeft in de hoeveelheid beweging en slaap. Bedenk wel dat u als werkgever geen persoonlijke gezondheidsgegevens mag bijhouden en verwerken. Dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

4. Deel succesverhalen
Zijn er medewerkers flink aan het sporten, of is er iemand gestopt met roken? Deel dit dan binnen het bedrijf. Het moedigt de betreffende medewerkers niet alleen aan om het vol te houden, maar geeft anderen misschien net dat extra zetje om ook iets aan de gezondheid te gaan doen.

Meer tips en de gratis whitepaper Bewegen op het werk
In de whitepaper Bewegen op het werk van Sazas leest u wat de risico's zijn van te weinig bewegen en wat voor rol het type werk speelt. Ook vindt u tips om beweging op het werk te stimuleren. Download de gratis whitepaper en lees meer tips om als werkgever een gezonde leefstijl stimuleren


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org