VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

b2f11e08-56b1-44e5-8f6e-6b3045979378

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Elektrisch vervoer in de branche: wat is er mogelijk en wat niet?

do 30 mrt 2023

Elektrisch vervoer leeft in de groenbranche. Dat bleek wel uit de belangstelling voor de regiobijeenkomsten die we de afgelopen weken organiseerden in Noord-Holland en Midden-Nederland. Dirk van de Blink (www.automotivatie.nl) praatte de deelnemende VHG-leden bij over huidige mogelijkheden van elektrisch vervoer binnen bedrijven. We delen graag 3 belangrijke conclusies. 

 

1. Trekkracht
Fabrikanten hanteren bij de elektrische uitvoeringen van bestelwagens een lager aanhangergewicht dan voor de dieselvarianten. Zo mag een Opel Movano diesel 3 ton trekken, maar mag op de elektrische versie geen trekhaak worden gemonteerd. Datzelfde geldt voor de vergelijkbare Citroën en Fiatversies. Ook de MAN TGE/VW Crafter moet het zonder trekhaak doen.

Op dit moment is er de IVECO (e-)Daily-bestelwagen beschikbaar die een aanhanger met een gewicht van 3.500kg kan trekken. Bij de nieuwe Mercedes e-Sprinter, die vanaf het najaar verkrijgbaar is, bedraagt het aanhangergewicht voor de elektrische en dieselversies dezelfde waarde, namelijk 2.000kg. De verwachting is dat in de toekomst de trekhaakgewichten gaan toenemen.

2. Waterstof
Voor personenauto's, bestelwagens en lichte tot middelzware vrachtwagens zal waterstof geen rol van betekenis spelen. Een auto op waterstof (FCEV) verbruikt ruim 3 keer zoveel elektriciteit als een batterij-elektrisch voertuig (BEV). De brandstof- en onderhoudskosten van een waterstofauto zijn aanzienlijk hoger dan die van een elektrische auto. Daarnaast zijn er in Nederland nu 130.000 oplaadpalen terwijl er slechts 10 tankstations voor waterstof zijn.
 
3. Kosten
Een batterij-elektrisch voertuig is goedkoper in onderhoud dat een dieselversie. Dit komt omdat in een BEV geen olie ververst hoeft te worden en er veel minder bewegende onderdelen in zitten. De onderhoudsintervallen zijn langer.

De brandstofkosten zijn in de regel lager dan bij diesel, maar de prijs van elektriciteit is sterk afhankelijk van de manier van laden. Bij snellaadpalen zijn de kosten per kilometer hoger dan bij een dieselvoertuig. Bij laden op eigen terrein zijn de brandstofkosten aanzienlijk lager dan bij diesel. In doorsnee zijn de brandstofkosten van een elektrisch voertuig lager dan die van een dieselvoertuig.

Meer weten?
Kijk op de volgende websites:
Vereniging Elektrische Rijders
ELaad
Voertuiginformatie EV's
Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur
EV Kenniscentrum
EV-trainingen

https://www.youtube.com/@ElaadNL
https://www.youtube.com/@nklnederland6122
https://www.youtube.com/@verenigingelektrischerijde5735

Boek: Alle verkrijgbare elektrische bestelauto's (verschijnt jaarlijks)

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief