De Milieuraad van de Raad van de EU heeft deze week een akkoord bereikt over een voorstel voor de natuurherstelwet. Dit voorstel gaat over herstelmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat in 2030 ten minste 20% van de land- en zeegebieden van de EU hersteld is, en in 2050 alle aangetaste ecosystemen. Voor leden van Koninklijke VHG is de wet interessant omdat de lidstaten hiermee ook verplicht zijn om te zorgen voor meer groen in stedelijke gebieden.
De
SoGreen Alliance, waarin onder andere onze koepelorganisaties ELCA, EILO en IOB partner zijn, heeft specifiek gelobbyd voor de doelen voor het stedelijke gebied en is opgelucht dat de wet nu werkelijkheid is geworden. Volgens de planning zal de Europese Commissie in 2028 een kader vaststellen voor het opstellen, monitoren en rapporteren van de stedelijke herstelplannen. De SoGreen Alliance is vastbesloten om samen te werken met de Europese instellingen in de voorbereidende werkzaamheden en heeft diverse aanbevelingen opgesteld. Zo ligt er onder andere de vraag aan de Europese Commissie om kansen te zoeken om gemeenten te ondersteunen in hun vergroeningsplannen. Het samenwerkingsverband zal de stedelijke groenprofessionals hierbij positioneren als dé specialisten in groene, natuurlijke oplossingen bij het maken van stedelijke plannen op nationaal en lokaal niveau. Vanuit Koninklijke VHG leveren we hieraan natuurlijk ook onze bijdrage en bekijken we hoe we dit het beste kunnen vertalen naar de Nederlandse situatie.
Nulverlies van groene ruimtes en boomkruinen
De natuurherstelwet streeft naar een netto nulverlies van groene ruimtes en boomkruinen in het stedelijke gebied tot 2030. Dit betekent dat er aandacht moet zijn voor compensatie van groene ruimtes en boomkruinen wanneer deze worden verwijderd voor bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden. Tegelijkertijd biedt deze ontwikkeling mogelijkheden voor groene daken, groene gevels en tuinen.
Meer groen in het stedelijk gebied
Vanaf 2030 zullen de nationale en lokale stedelijke herstelplannen in werking treden. De Wet natuurherstel bepaalt dat er in de periode tussen 2030 en 2050 een stijgende trend zal zijn in de groei van groene ruimtes en boomkruinen in het stedelijke gebied tot een bevredigend niveau is bereikt. Het is aan de nationale en lokale overheden om hun eigen ambitie te bepalen, wat ruimte geeft om zich aan te passen aan specifieke lokale omstandigheden.
Spannende stemming
Over de natuurherstelwet is veel vergaderd en gediscussieerd. Het bleef dan ook spannend of het wetsvoorstel het zou halen. Agelopen maandag stemden de ministers van milieu van de 27 lidstaten over het voorstel. Doordat Oostenrijk het plan toch steunde, ontstond de benodigde meerderheid.