Overal waar mensen samen zijn, kan de omgang met elkaar onprettig verlopen. Denk aan pesten, agressie of discriminatie, maar ook aan seksuele intimidatie. Dit gebeurt ook op de werkvloer. Niet alleen op kantoor, maar ook in het werkveld. Van u als werkgever wordt verwacht dat u seksuele intimidatie geen kans geeft. U kunt dit helaas niet altijd voorkomen, maar u kunt de kans op dit gedrag wel verkleinen. Verzuimspecialist Sazas geeft informatie en tips.
Wat is seksuele intimidatie op het werk?
Seksuele intimidatie op het werk is iedere vorm van seksuele toenadering, vragen om seksuele gunsten of ander seksueel-getint gedrag in de werkomgeving, die door een ander als onprettig wordt ervaren. Lichamelijk contact, zoals iemand beetpakken of knijpen, kan als seksuele intimidatie worden ervaren. Maar ook het maken van seksueel getinte opmerkingen, het stellen van intieme vragen, het maken van seksueel getinte gebaren of het tonen van seksueel getinte afbeeldingen zijn voorbeelden van seksuele intimidatie.
Cijfers
60% van de vrouwen en 20% van de mannen heeft te maken met seksuele intimidatie op de werkvloer. Als we specifiek kijken naar schunnige opmerkingen, sissen of ander seksueel getint taalgebruik, dan heeft 61% van de vrouwen hiermee te maken. Dit geldt voor 18% van de mannen. Van alle werkende vrouwen heeft 30% te maken gehad met een lichamelijke vorm van seksuele intimidatie in de werksfeer.
Arbowet en seksuele intimidatie op het werk
Volgens de Arbowet bent u als werkgever verplicht om uw medewerkers te beschermen tegen seksuele intimidatie. Dit betekent dat u een actief beleid moet voeren om het te voorkomen of te beperken. Het gaat dus om preventie en veiligheid. Er wordt van u verwacht dat u de risico's ziet en passende maatregelen neemt. Deze maatregelen moeten uw medewerkers ook weten.
Wat kunt u als werkgever doen?
Als u de factoren kent die invloed kunnen hebben op seksuele intimidatie, ontdekt u eventuele knelpunten zodat u maatregelen kunt nemen binnen uw bedrijf.
De onderstaande factoren kunnen de kans op seksuele intimidatie verkleinen.
- Iedereen is goed zichtbaar
Een werkomgeving waarin weinig of geen toezicht is, geeft seksuele intimidatie een kans. Werken uw medewerkers bijvoorbeeld op een donkere locatie? Kijk wat u daartegen kunt doen.
In een open werksfeer worden vervelende gebeurtenissen eerder aangekaart. Voelt iedereen zich veilig genoeg om ook over lastige onderwerpen te praten? Hoe is het onderlinge vertrouwen op het werk? En geven de leidinggevenden het goede voorbeeld?
Zijn medewerkers erg afhankelijk van leidinggevenden of een collega met meer kennis? Zo ja, dan is intimidatie op het werk door een leidinggevende een risicofactor. Denk aan een stagiair en een ervaren medewerker of een medewerker in het werkveld en zijn of haar baas.
- Weinig tijdelijke krachten
Als u werkt met veel flexwerkers of uitzendkrachten biedt dit ruimte voor seksuele intimidatie. Zeker als er ook sprake is van wisseldiensten.
Ook onmisbaar: communicatie en vertrouwenspersoon
Daarnaast zijn het communiceren van uw bedrijfsregels en het aanstellen van een goede vertrouwenspersoon heel belangrijk. Lees meer over het communiceren van uw beleid en het kiezen van een vertrouwenspersoon.