VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

af0fbf83-6165-4da8-bfc3-feac741f11cc

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Heeft u een goede verzuimaanpak?

do 25 mrt 2021

Als werkgever bent u verplicht om een beleid te voeren dat zorgt voor de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers. In een verzuimaanpak stelt u vast hoe u en uw medewerkers met verzuim omgaan binnen uw bedrijf. Want een goede (preventieve) aanpak betekent minder zieke medewerkers, een betere dienstverlening naar uw klanten én het besparen van kosten. Waaruit bestaat een goede verzuimaanpak?

 1. Stel een verzuimbeleid op
  In een verzuimbeleid staat hoe u en uw medewerkers omgaan met verzuim en welke regels er gelden. Onderdeel van dit beleid is het verzuimprotocol. Sazas heeft een handig voorbeeld verzuimprotocol voor u beschikbaar. Ook via de VHG Ondernemerstools is een verzuimprotocol te downloaden. Dit kan u helpen met het opstellen van uw verzuimprotocol.
 1. Communiceer met uw personeel
  Het is belangrijk dat u betrokken bent bij uw medewerkers. Vraag daarom regelmatig hoe het gaat. Zo blijft u beter op de hoogte van wat er speelt. Het verlaagt ook de drempel om privé- of werkgerelateerde zaken bespreekbaar te maken. En dat is belangrijk. Want als u weet wat er speelt, dan kunt u op tijd ingrijpen als u vermoedt dat een medewerker dreigt uit te gaan vallen.
 1. Zorg voor een goede en veilige werkplek
  Zorg voor een goede en veilige werkplek. Uw medewerkers brengen veel tijd door op hun werkplek. Het is dus niet gek dat juist hier veel klachten ontstaan of erger worden. Een kleine aanpassing zorgt vaak al voor een groot verschil. Denk dan aan het aanschaffen van veiliger gereedschap of het vaker afwisselen van werkzaamheden.
 1. Bevorder re-integratie
  Blijft uw medewerker langer ziek dan krijgen u en uw medewerker te maken met verzuimbegeleiding, de arbodienst/bedrijfsarts en re-integratie. Tijdens deze periode is het belangrijk om contact te blijven houden met uw medewerker. Voor uw zieke medewerker is de drempel tot terugkeer naar het werk lager als er aansluiting blijft met de werkvloer.
 1. Houd de regie
  U bent verplicht om te voldoen aan de eisen vanuit de Wet verbetering poortwachter. Blijf goed geïnformeerd en houd de controle. Als werkgever heeft u in deze fase een belangrijke rol én stem. Want u kent uw medewerker goed. Heeft u informatie over de vooruitgang van uw medewerker? Bespreek dit dan met de bedrijfsarts of andere arboprofessional waar u contact mee heeft.
 1. Personeelsbeleid
  Daarnaast wilt u natuurlijk goed personeel aan u binden. Het is belangrijk dat uw medewerkers zich kunnen ontwikkelen, doorgroeien en dat de zwaarte van het werk is afgestemd op hun mogelijkheden. Dit draagt ook bij aan een gezonder bedrijf. Uw visie op opleiding en ontwikkeling van uw medewerkers kunt u vastleggen in een personeelsbeleid.

Lees op de website van Sazas meer over het opstellen van een verzuimaanpak

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org