Ook persoonlijke omstandigheden, zoals rouw of schulden, kunnen invloed hebben op het ziekteverzuim. In dit artikel zet verzuimspecialist Sazas een aantal voorbeelden van privéomstandigheden die invloed kunnen hebben op het werk op een rij.
Rouw en werk
Rouw kan een enorme invloed op werk hebben. Bijvoorbeeld wanneer de combinatie van rouw en werken te veel is voor iemand. Werkgevers die rouwende medewerkers goed ondersteunen door de juiste aandacht en betrokkenheid te geven, kunnen (langdurige) uitval beperken. Een rouwprotocol kan hierbij helpen. In dit protocol leg je vast hoe het bedrijf en de medewerkers omgaan met rouw op het werk. Hierin kun je ook tips voor medewerkers en leidinggevenden opnemen over hoe zij kunnen omgaan met een rouwende collega.
Mantelzorg en werk
Als iemand zorgt voor een naaste die langdurig ziek is of hem of haar helpt met bijvoorbeeld de boodschappen, dan is hij of zij een mantelzorger. In principe is mantelzorg onbetaald, maar er zijn een aantal verlofregelingen die de medewerker kan aanvragen: calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof, langdurig zorgverlof en onbetaald verlof. Aandacht besteden aan de combinatie van mantelzorg en werk is een belangrijke taak voor jou als werkgever. Hiermee kun je verzuim voorkomen en verminderen. Met een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid zorg je ervoor dat mantelzorgers minder emotionele en fysieke klachten ervaren en hun thuissituatie beter kunnen combineren met werk.
Schulden en werk
Schulden zijn in de eerste plaats natuurlijk vervelend voor de medewerker zelf. Maar het kan ook gevolgen hebben voor het werk en voor jou als werkgever. Dit zou je als werkgever kunnen merken:
- Medewerkers met schulden zijn gemiddeld zeven extra werkdagen per jaar ziek (Nibud 2022);
- Iemand met (grote) geldzorgen kan moeite hebben om de aandacht bij het werk te houden;
- Bij loonbeslag heb je extra administratieve werkzaamheden.
Om als werkgever een medewerker met schulden te helpen, is het belangrijk dat je de signalen op tijd herkent. Ga dan ook het gesprek aan met de medewerker en bekijk eventuele oplossingen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van schuldhulpverlening of een budgetcoach.
Stress en werk
Ook andere persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot verzuim. Hierbij kun je denken aan stress in de privésituatie, alcohol- en drugsgebruik, stoppen met roken of een slechte werk-privébalans.
Meer weten?
Ga dan naar de website van verzuimspecialist Sazas en lees meer over verzuim door persoonlijke omstandigheden:
www.sazas.nl.