VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

2d477435-0a93-4fbe-8284-9ffa8b46842d

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Hoe staat het met de cao-onderhandelingen?

di 20 jun 2023

​Op woensdag 26 april 2023 zijn de cao-onderhandelingen van start gegaan. Op die dag hebben de sociale partners in de hoveniers- en groenvoorzieningssector (Koninklijke VHG, CNV Vakmensen en FNV Agrarisch & Groen) hun cao-voorstellen nader aan elkaar toegelicht. Daarnaast was er ruimte om verduidelijkende en verdiepende vragen te stellen.


Constructief en prettig

Vervolgens hebben er op 15 mei, 25 mei en 19 juni cao-overleggen plaatsgevonden. Deze zijn tot nu toe constructief en prettig verlopen. Vanuit Koninklijke VHG is de verwachting dat er een cao met kwalitatieve afspraken zit aan te komen. Zo willen we onder andere afspraken maken over de uitbreiding van de seniorenregeling, het verbeteren van de huidige reiskostenvergoeding en verbetering van de onderwijsvoorwaarden. Dit allemaal om de aantrekkelijkheid van de branche te vergroten!

Loonstijging van maar liefst 9%

Echter, qua loonbod en looneis liggen we nog behoorlijk uit elkaar. We hebben als werkgevers op eigen initiatief en buiten de bestaande cao-afspraken om per 1 februari 2023 de lonen reeds verhoogd met maar liefst 3 procent. Daarnaast hebben we nu voorgesteld om de lonen per 1 september 2023 met 3 procent te verhogen en per 1 januari 2024 nogmaals met 3 procent. Van 1 februari 2023 tot 1 februari 2024 betekent dat een totale loonstijging van 9 procent; een fors percentage. Desondanks vinden de vakbonden dit loonbod te weinig. Dit vinden wij teleurstellend, omdat we van mening zijn dat er een prima loonbod is gedaan dat past bij deze tijd.

Hoe nu verder? 

Dit betekent dat we voor onze sector en daarmee onze medewerkers helaas niet voor 1 juli 2023 een nieuwe cao kunnen afsluiten. Op donderdag 7 september zullen de cao-onderhandelingen met de vakbonden voortgezet worden. Uiteraard zullen we voor die tijd ruggespraak houden met de klankbordgroep cao van Koninklijke VHG. Deze klankbordgroep bestaat uit circa dertig ondernemers uit alle domeinen van Koninklijke VHG. 

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, brengen wij je op de hoogte.

Namens de cao-onderhandelingscommissie Koninklijke VHG,

Olaf Janssen


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief