VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

801a8a8d-3b5d-4480-8fc1-15e52aee83b5

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Hovenierscafé over het dalende consumentenvertrouwen

wo 25 mei 2022

Vakblad de Hovenier organiseerde gisteren haar eerste hovenierscafé in De Roskam in Houten. Tijdens dit rondetafelgesprek gingen de deelnemers dieper in op het dalende consumentenvertrouwen en wat dit kan betekenen voor de toekomst. Namens onze vereniging namen Richard Maaskant en Thijs Magielse deel aan het gesprek. Dat deden zij samen met enkele van onze leden waaronder Karin Degenkamp, Dionysios Sofronas en Rob Mocking. Namens Stichting TuinKeur nam Jelle Westra deel. 

Volgens het CBS ligt het consumentenvertrouwen momenteel op het laagste niveau ooit. Ook voor de komende periode ligt de verwachting laag. Veel hoveniers hebben echter nog altijd een overvolle orderportefeuille en breken zich vooral het hoofd hoe ze het werk gaan realiseren gezien de huidige schaarste aan personeel en materiaal.

Effecten

"Het was een interessante en goede discussie", stelt Maaskant. "In de praktijk blijkt dat bedrijven vooralsnog nauwelijks effect ervaren van het dalende consumentenvertrouwen. Sommigen zien een daling van het aantal offerteaanvragen in de afgelopen periode, maar dat blijkt vooralsnog niet voor iedereen te gelden."

Nuance

Namens Koninklijke VHG heeft Richard benadrukt dat het vergelijken van bedrijfsprestaties en cijfers 2022 ten opzichte van 2021 een vertekend beeld geven. "Een vergelijking met 2019 geeft, zo verwachten we, een reëler beeld. Nu alle coronamaatregelen zijn komen te vervallen, zullen consumenten hun geld ook weer besteden aan etentjes, uitjes en vakanties. De sector heeft de afgelopen 2 jaar geprofiteerd van sterk stijgende consumentenbestedingen in en rondom het huis. Dat het bestedingsniveau niet zo hoog zou blijven, stond vooraf wel vast. Enige nuance is dan ook wel op zijn plaats."

Meebewegen

Dat het mogelijk vanaf komend (na)jaar wat rustiger wordt, kan volgens Richard betekenen dat de werkdruk ook wat zal afnemen. Iets dat de aanwezige hoveniers ook niet onwenselijk vinden. Verder stelden de deelnemers met elkaar vast dat de huidige aanvragen meer dan voldoende ruimte bieden voor creativiteit, vergroening en verduurzamen van de tuin en overige buitenruimtes. "De verwachting is dat dat ook het geval zal zijn bij toekomstige aanvragen. Belangrijk voor ondernemers in onze sector is dat zij hun ogen en oren niet sluiten voor de ontwikkelingen in de markt, maar vooral zorgen dat hun bedrijven kunnen (blijven) meebewegen met die ontwikkelingen. Uiteraard bieden we onze leden daar ondersteuning bij."

Een uitgebreid verslag van het gesprek kunt u lezen in de vierde editie van Vakblad de Hovenier.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org