VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

66018efa-85b2-4086-a450-f446926ee7e1

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

KLIC-levering van print naar digitaal

do 18 mrt 2021

Als u machinaal gaat graven, bent u verplicht dit van tevoren te melden bij het Kadaster door het doen van de KLIC-melding. Nadat u de KLIC-melding hebt gedaan, ontvangt u binnen twee werkdagen per e-mailinformatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen. Op grond van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) bent u als grondroerder verplicht om alle ontvangen gebiedsinformatie vanaf 1 april digitaal op de graaflocatie aanwezig te hebben. Dit kan met een laptop, tablet of smartphone. Let op: na 1 april gaat het Agentschap Telecom handhavend optreden.

De toegenomen hoeveelheid en detaillering van de gebiedsinformatie vereist een digitale wijze van weergeven. Om de kans op graafschades te verkleinen, ontvangt u daarom niet langer kant-en-klare gelaagde pdf's, maar zeer gedetailleerde informatie in Vectorbestanden. Alleen met een digitale viewer wordt al die detailinformatie zichtbaar. Kijk op de website van het kadaster voor de handleiding.

Op een papieren afdruk kán cruciale informatie ontbreken of onvoldoende leesbaar zijn. Daarom wijst het ministerie van Economische Zaken erop dat het verplicht is dat grondroerders op hun werklocatie de gebiedsinformatie digitaal beschikbaar hebben. Ter ondersteuning mag nog wel een print gebruikt worden met de gebiedsinformatie, maar er moet op de graaflocatie de mogelijkheid zijn om de kaarten digitaal te raadplegen.

Het Kadaster werkt momenteel aan een Android-app van de KLIC-viewer. Deze komt binnenkort beschikbaar. Later zal er ook een iOS variant komen.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of (030) 659 55 50. De VHG Ondernemershelpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org