VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

5028b3aa-d528-4e03-b7cf-7d42577cdae2

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Kamerbrief over voortgang uitwerking arbeidsmarkt

do 06 apr 2023

Het kabinet gaat de arbeidsmarkt op verschillende fronten aanpakken. Dat heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de Tweede Kamer maandag 3 april in een brief laten weten. Wat dit globaal voor ondernemers gaat betekenen, lees je in dit bericht.


Tijdelijke contracten

Als een werknemer voor een langere tijd hetzelfde werk doet, wordt een contract het uitgangspunt: het nulurencontract wordt verboden en oproepkrachten krijgen een vast aantal uren in de week. Ook worden de regels voor tijdelijke contracten strenger. Na 3 aaneengesloten tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever, mag pas na 5 jaar een nieuw contract worden gegeven in plaats van na 6 maanden.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen

Daarnaast komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen, met als doel het bieden van inkomensbescherming van zzp'ers.

Langdurige ziekte

Voor kleine en middelgrote ondernemers (tot 100 medewerkers) worden de regels ook aangepast. Vooral kleine ondernemingen zijn minder wendbaar als één van de werknemers onverhoopt langdurig ziek wordt. Deze werkgevers blijven nu lang in onzekerheid of een zieke werknemer nog terugkeert, waardoor zij lange tijd geen vervanger in (vaste) dienst kunnen nemen. Daarom kunnen kleine werkgevers na 1 jaar ziekte van een medewerker duidelijkheid krijgen over de vraag of ze een medewerker structureel kunnen laten vervangen. Let wel: de werkgever is in alle gevallen 2 jaar verantwoordelijk voor loondoorbetaling en re-integratie, maar krijgt door dit voorstel in veel gevallen al eerder - na 1 jaar – duidelijkheid en kan zo aan oplossingen gaan werken.

Crisisregeling Personeelsbehoud

Er komt ook een Crisisregeling Personeelsbehoud voor werkgevers die worden getroffen door een crisis of calamiteit die buiten het ondernemersrisico valt (zoals de coronacrisis). Gedurende maximaal 6 maanden kunnen werknemers tijdelijk op een andere plek in het bedrijf aan het werk of tijdelijk minder werken met behoud van hun ww-rechten.

Planning

Van Gennip wil de voorstellen deze zomer concreet uitwerken zodat ze voorjaar 2024 naar de Tweede Kamer kunnen. Op z'n vroegst wordt nieuwe wetgeving dan in 2025 van kracht. Zodra de voorstellen concreter worden, zullen wij je uitgebreid hierover informeren. Meer informatie lees je nu in het factsheet van VNO NCW en MKB Nederland. 

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief