VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

a27778c5-4183-4d63-8813-078033fac1e0

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Kansen voor dakbegroeners: duurzaamheidsorganisaties lanceren actie voor groene daken

do 26 aug 2021

Duurzaamheidsorganisaties Natuur & Milieu en Het Groene Loket helpen huiseigenaren met het vergroenen van hun daken. Daarvoor lanceren zij deze maand een campagne die tot eind oktober loopt. Mensen kunnen hun daken zelf beplanten met een aanlegset, of kunnen het door een professional laten aanleggen. Dat biedt kansen voor dakbegroeners! 

Met de campagne 'Groener met de buren' sporen Natuur & Milieu en Het Groene Loket huiseigenaren aan om de daken van hun huizen, schuren en andere gebouwen te vergroenen en hun buurtgenoten te overtuigen om ook mee te doen. Particulieren kunnen met wat hulp hun daken beplanten en zonnepanelen neerzetten. De twee organisaties bieden tot eind oktober korting aan op een aanlegset met planten en andere materialen en geven tips om het zelf te doen.

Maar er zijn ook mensen die het liever door een groenvoorziener of hovenier laten doen. Tot nu toe hebben zestig huiseigenaren hun dak milieuvriendelijk gemaakt met deze actie en 15% van hen heeft het laten aanleggen, zegt woordvoerder Dieuwertje Penders van Milieu & Natuur.

Aantal groene daken stijgt
Volgens luchtfoto's van dataverzamelaar Readar uit 2020 is 0,5% van alle daken in Nederland beplant, 10% meer dan in 2017. Dit zijn vooral maatschappelijke organisaties zoals scholen en ziekenhuizen. Van alle appartementen in Nederland heeft een half procent een groen dak. Gebouwen in Eindhoven zijn met bijna 2,5% het groenst.

Dit voorjaar verzocht Natuur & Milieu samen met bouwers, architecten, banken, wetenschappers en andere milieuorganisaties de overheid om vaker daken te vergroenen en andere manieren van natuurinclusief bouwen normaler te maken. In het manifest Bouwen voor Natuur vragen zij om groenvoorziening bij nieuwbouwprojecten vast te leggen in de wet. Ook gedeputeerde Anne Koning van Zuid-Holland ziet graag dat er landelijke regels komen voor natuurinclusief bouwen.

Bron: Hortipoint Tuin en Landschap


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org