VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

2d8af53b-5209-456e-8c1c-f9a2d6be3312

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Medewerkers die slecht slapen: wat zijn de gevolgen?

do 06 apr 2023

Iedereen slaapt weleens minder goed. Iemand die een nachtje minder goed slaapt is overdag moe, gevoelig en minder gemotiveerd. Langdurige slapeloosheid heeft nog grotere gevolgen, die minder opvallen en tot serieus verzuim kunnen leiden. Slaapproblemen hebben invloed op het werk. Daarom is dit ook voor jou als werkgever een belangrijk onderwerp. In dit artikel geeft verzuimspecialist Sazas uitleg over de gevolgen en hoe u slechte slapers kunt herkennen. 

Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid is bijvoorbeeld moeilijk inslapen, wakker blijven of te vroeg of te vaak wakker worden. Meestal heeft slapeloosheid te maken met tijdelijke drukte, emoties of kortdurende lichamelijke klachten. Gebeurt dit 3 of meer nachten per week? En duurt dit langer dan drie weken? Dan spreken we over chronische slapeloosheid.

Gevolgen van slapeloosheid voor de werkgever

Volwassenen hebben ongeveer 8 uur slaap per dag nodig. In Nederland slapen volwassenen gemiddeld 7,12 uur. Slapen gaat niet alleen over hoelang een medewerker slaapt (kwantiteit); juist ook de kwaliteit van de slaap telt. Als een medewerker niet goed slaapt, kan dat voor jou als werkgever de volgende gevolgen hebben:

 • Grotere kans op vergissingen en fouten
  Denk aan details of taken die worden vergeten, fouten in het werk en een toename van (bedrijfs)ongevallen.
 • Meer en grotere risico's
  Door weinig slaap kunnen de hersenen wel het hormoon dopamine vrijgeven, maar niet ontvangen: hierdoor nemen mensen met slaapproblemen meer en grotere risico's, zonder dat zij dit zelf beseffen.
 • Meer moeite met lichamelijk werk
  Als jouw medewerker tijdens zijn of haar werk veel beweegt, zoals veel groenspecialisten doen, vormt dat een extra risico. Slaaproblemen zorgen namelijk dat hersencellen elkaar minder goed informeren, waardoor werk waarbij iemand veel beweegt meer moeite kost.
 • Meer stress
  Slapeloosheid en stress versterken elkaar: slecht slapende medewerkers zijn gevoeliger voor werkstress en werkstress zorgt weer voor slaapproblemen.

Zo kun je slechte slapers herkennen

Je kunt slaapproblemen bij medewerkers aan de volgende signalen herkennen:

 • Moeheid: herkenbaar aan een bleek gezicht, traagheid, in de ogen wrijven, minder werk verrichten, vaak gapen;
 • Chagrijn: de medewerker praat negatief, is snel geïrriteerd, ongeduldig, lacht niet (meer), is minder makkelijk in de omgang;
 • Vergeetachtigheid: komt vaak te laat, is spullen kwijt, maakt meer fouten, vaak betrokken bij vergissingen en misverstanden ('Maar ik dacht dat …');
 • Slecht slapende medewerkers hebben ook moeite met minder zichtbare, maar werkgerelateerde zaken. Denk aan concentreren, overzicht houden en planningen maken.


Beter slapen: tips voor werkgever en medewerker

Voor zowel de medewerker als voor jou als werkgever is het fijn als medewerkers goed slapen. Als werkgever kun je hieraan bijdragen. Bijvoorbeeld door tips te delen of door een slaapcursus aan te bieden. Op de website van verzuimspecialist Sazas lees je alle tips om slapeloosheid aan te pakken

Gerelateerde tags

Personeel

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief