VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

13ae2e22-28f1-43dc-b37a-b160247c54e2

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Meer ruimte voor mkb in aanleg en onderhoud van infra en groen

do 19 jan 2023

De afgelopen jaren is de contractuele, administratieve en organisatorische complexiteit van het onderhoud sterk toegenomen. De positie van het mkb in de onderhoudsmarkt staat daarmee onder druk en maakt het inschrijven voor aanbesteden lastig en soms onuitvoerbaar. Daarom hebben verschillende partijen vanuit infra en groen, waaronder Koninklijke VHG, het EIB gevraagd om een onderzoek te doen naar de positie van het mkb op de infrastructuurmarkt. Het onderzoeksrapport is gisteren in Ahoy Rotterdam aangeboden aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. VHG-directeur Marc van Rosmalen was daarbij aanwezig. 


Eén van de aanbevelingen uit het onderzoek is om meer ruimte te geven aan het mkb bij aanbestedingen. Zodoende moeten ook kleine en middelgrote hoveniers- en groenonderhoudsbedrijven meer mogelijkheden krijgen voor opdrachten.

Positie mkb onder druk
Het onderhoud van de Nederlandse infrastructuur is een belangrijke opgave voor de komende jaren. Veel van dat onderhoud wordt uitgevoerd door het midden- en kleinbedrijf (mkb), ook uit de groensector. Door de hierboven beschreven complexiteiten staat de positie van het mkb in de onderhoudsmarkt onder druk. Daarom hebben MKB Infra, Bouwend Nederland, Vereniging van Waterbouwers, Cumela, Koninklijke VHG en MKB-Nederland het EIB gevraagd om een onderzoek te doen naar de positie en verbetermogelijkheden van het mkb op de infrastructuurmarkt.

Input vanuit de groensector
Koninklijke VHG heeft input aangedragen voor het onderzoek. Zo nam directeur Marc van Rosmalen deel aan de klankbordgroep. VHG-lid Marieke Roorda (Krinkels) deelde met andere ondernemers praktijkervaringen tijdens rondetafelbijeenkomsten.

Het volledige rapport is hier te bekijken. 


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief