VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

049dc6f7-384a-4247-af9c-20c8afb0bad5

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Meer werkstress door de coronacrisis

do 25 feb 2021

De coronacrisis eist zijn tol in de hele Nederlandse samenleving. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die in deze periode echt niet thuis kunnen werken. Wie verplicht op het werk moet zijn heeft het zwaar. Dat laat een onderzoek zien onder leden van FNV in samenwerking met RTL Nieuws. Sinds corona heeft deze groep medewerkers meer stress en minder werkplezier. De vakbond vraagt werkgevers hier meer oog voor te hebben. Sazas biedt werkgevers een handreiking met een gratis whitepaper.

Opvallende cijfers
De uitkomsten van de enquête waren op zijn zachtst gezegd niet rooskleurig. Meer dan 70% van de mensen die meededen aan het onderzoek zegt dat het werk hen nu meer energie kost. Bovendien ervaart meer dan twee derde minder plezier in het werk. Bijna 70% van de mensen heeft meer stress op het werk dan vóór de coronacrisis. Een kwart ervaart zelfs veel meer stress.

Andere uitkomsten van het onderzoek waren:

  • 51% van de mensen geeft aan dat er op het werk structurele onderbezetting is. Dit komt doordat collega's met klachten thuis in quarantaine zitten.
  • 43% zegt dat er vervelende discussies en/of ruzies ontstaan op de werkvloer door de coronacrisis.
  • Volgens 41% van de mensen heeft de werkgever genoeg oog voor de veranderde werkomstandigheden. Zo'n 48% is het daar niet mee eens.
  • Volgens een kwart van de onderzochte groep eist de werkgever soms dat mensen op het werk moeten komen die eigenlijk in quarantaine moeten zitten.

Respect en waardering uitspreken
Als werkgever kunt u veel doen om het werkplezier van uw medewerkers te verbeteren. Spreek regelmatig respect en waardering uit voor hun inzet in deze zware tijd. Praat met uw medewerkers. Ga na hoe zij op de situatie reageren en vraag hoe het met ze gaat. Zorg ook voor voldoende pauzemomenten op het werk.

Gratis whitepaper: werkstress
Stress is beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen werkende mensen heeft jaarlijks last van een burn-out of andere psychische klachten, die terug te voeren zijn op het werk. Gemiddeld duurt een ziekmelding door stress 294 (ziekte)dagen. Een burn-out duurt zelfs langer. Dat maakt dat aandacht voor stress en vooral de beheersing ervan veel winst kan opleveren.

Maar waarom is stress een groot probleem, wat houdt stress precies in en wat zijn de oorzaken? En vooral: wat kunt u als werkgever doen om verzuim door stress bij uw medewerkers te voorkomen? In de whitepaper 'Werkstress - Cijfers, oorzaken en wat u als werkgever kunt doen' beantwoordt Sazas deze belangrijke vragen.

Bron: Sazas​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org