VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

366ae59f-39c0-4fbf-abe6-944f2b2c653f

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Meeste uitkeringen arbeidsongeschiktheid door psychische klachten

do 09 jun 2022

In tegensteling tot een gebroken arm of gescheurde knieband, zijn mentale klachten niet direct zichtbaar. Dit maakt het lastiger om signalen van mentale klachten te herkennen. Terwijl daarmee wel veel winst te behalen is. Onderzoek van het CBS toont namelijk aan dat de meeste uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid het gevolg zijn van psychische klachten. Gelukkig kunt u als werkgever veel doen om uw medewerkers mentaal fit te houden. Verzuimspecialist Sazas geeft u informatie en tips.


Feiten en cijfers

  • Ruim 4 op de 10 mensen heeft ooit in hun leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad.
  • Ziekteverzuim door werkstress kost werkgevers € 3,1 miljard per jaar.

Arbeidsongeschiktheid voorkomen: wat kunt u doen?

Door werkstress op een goede manier aan te pakken, kunt u langdurige uitval of zelfs arbeidsongeschiktheid voorkomen. De werkdruk verminderen is hierbij niet voldoende. Vooral door structureel anders te gaan werken, kunnen uw medewerkers zich wapenen tegen werkstress. Ga op tijd in gesprek met uw medewerker als u merkt dat het iemand teveel wordt. Samen kunt u bijvoorbeeld kijken of uw medewerker het werk op een andere manier kan invullen. Het kan ook nuttig zijn om samen te bespreken van welke taken de medewerker juist veel energie krijgt. Als werkgever kunt u zelf actief meedenken over passend werk of alternatieven.

Psychische klachten niet van het werk?

Lang niet alle psychische klachten hebben te maken met een (te) hoge werkdruk of de sfeer op het werk. Vervelende zaken in de privésfeer kunnen ook grote invloed hebbenop de prestaties op het werk en op hoe uw medewerker zich voelt. Merkt u dat het bij iemand om wat voor reden dan ook even niet lekker loopt? Een luisterend oor bieden kan al helpen. Vaak durven mensen zelf niet over hun psychische klachten te beginnen. Probeer daarom door te vragen als u merkt dat uw medewerker niet lekker in zijn of haar vel zit, en houd ook na zo'n gesprek regelmatig een vinger aan de pols. Als u signaleert dat het steeds slechter gaat, schakel dan een bedrijfsarts of andere arboprofessional in. Of stimuleer iemand om zelf deze stap te zetten.


Meer info

Hoe kunt u psychische klachten herkennen? En hoe kunt u uw medewerkers hierbij begeleiden? Lees meer over het verkorten en voorkomen van psychisch verzuim bij uw medewerkers. VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org