Medewerkers die tevreden zijn over hun werk, de werkomgeving en de organisatie presteren beter en dragen bij aan het succes van de onderneming. Om die tevredenheid te meten en vervolgens te kunnen verbeteren, wordt vaak het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) ingezet. VHG biedt hiervoor een handige voorbeeldvragenlijst.
In een MTO kunt u uw medewerkers vragen om hun mening over de inhoud van het werk, de wijze van leidinggeven, de interne communicatie, arbeidsomstandigheden, het salaris et cetera. Zo spoort u verbeterpunten binnen uw organisatie op. De uitkomsten van het onderzoek kunt u omzetten in actiepunten. Het is zinvol om een MTO periodiek (bijvoorbeeld om de twee jaar) uit te voeren. Zo krijgt u een beeld van hoe de medewerkerstevredenheid zich binnen uw bedrijf ontwikkelt.
Aandachtspunten
Een MTO is pas effectief als er iets met de resultaten gebeurt. Het is daarom belangrijk om de cijfers, feiten en meningen uit het onderzoek om te zetten in concrete acties op het gebied van bedrijfsbeleid, personeelsmanagement en strategie. Verder is het noodzakelijk dat er een hoge respons is en deelnemers zich geroepen voelen om de tijd te nemen om de vragen goed en eerlijk te beantwoorden. Daarom is het belangrijk dat juist de medewerkers het nut van een MTO inzien. En dat zij zich veilig voelen om eerlijk antwoord te geven. Anonimiteit kan daarvoor nodig zijn.