VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

64965850-7bd5-4579-a340-71e0acd06db7

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Miljoenennota: wat betekenen de plannen voor u als groenprofessional?

do 22 sep 2022

​Eerder deze week hebben we met u de eerste reactie gedeeld van de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op de miljoenennota die tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd. Inmiddels hebben onze beleidsmedewerkers de miljoenennota doorgenomen vanuit VHG-perspectief en de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij gezet.

Allereerst het goede nieuws: het kabinet richt een Klimaatfonds op, en doet bij deze begroting de eerste urgente uitgaven uit dit fonds. Voor het Klimaatfonds is € 35 miljard gereserveerd. Dit biedt onze groene sector enorme kansen om een bijdrage te leveren met groene oplossingen.

Koopkracht en energie

Koninklijke VHG waardeert de intentie van het kabinet om de koopkracht van huishoudens te verbeteren, onder meer door compensatie op de energierekening en het voortzetten van verlichtende maatregelen op brandstofaccijnzen. Dat laatste is ook belangrijk voor de bedrijven. De compensatie op de energierekening gaat waarschijnlijk ook gelden voor het energie-intensieve mkb middels een speciale subsidieregeling. Of en wanneer het tijdelijk prijsplafond wordt ingevoerd, is nog niet duidelijk. Een mogelijke datum is 1 januari 2023. Mogelijk komt er een tussenvariant van het prijsplafond vanaf 1 november 2022.

Lastenverzwaring

Tegelijkertijd is er de zorg dat de rekening van de diverse maatregelen terecht komt bij de ondernemers. Zo zijn er zorgen over de optelsom van extra lastenverzwaringen (Vpb en Box-2), de versnelde verhoging van het minimumloon met 10% en alle andere stijgende lasten. De stijging van het minimumloon kan vooral voor onze sector gaan knellen, omdat groenbedrijven zeer arbeidsintensief zijn en relatief veel medewerkers in dienst hebben met het minimumloon.

Ook zelfstandigen krijgen te maken met een flinke lastenverzwaring: voor het vierde jaar op rij wordt er hard geknaagd aan de zelfstandigenaftrek zonder dat er iets voor in de plaats komt.

Verder springt in het oog dat de bpm-vrijstelling op bestelauto's per 2025 ineens wordt afgeschaft. Dit betekent dat een nieuwe fossiel aangedreven bestelauto aanzienlijk duurder wordt bij aanschaf (gemiddeld € 11.000 meer).

Bekijk de veranderingen voor u als (groen)ondernemer


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org