VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

98935686-aabd-4688-8e2e-ae59f7ee70bc

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Modelbepaling prijsstijgingen materialen voor offertes

do 22 jul 2021

​De laatste maanden ontvangt de VHG Ondernemershelpdesk veel signalen over schaarste van diverse materialen. Deze schaarste leidt tot leveringsproblemen en sterk stijgende inkoopprijzen. Gevolgen zijn dat planningen veelvuldig moeten worden aangepast, afspraken met opdrachtgevers meer dan gebruikelijk moeten worden herzien en er een stijging van openstaande facturen is doordat projecten in afwachting van materialen niet kunnen worden opgeleverd. Of dat de, in de periode tussen ontvangst van opdrachtbevestiging en realisatie van werkzaamheden, sterk gestegen inkoopprijzen niet aan opdrachtgevers op basis van gemaakte afspraken kunnen worden doorbelast.

Met betrekking tot het kunnen doorbelasten van sterk stijgende inkoopsprijzen van materialen is op verzoek van de VHG Ondernemershelpdesk ter aanvulling op de consumenten- en business to businessvoorwaarden van Koninklijke VHG een modelbepaling opgesteld en inmiddels beschikbaar voor VHG-leden.

Regelgeving en advies
De wet bepaalt dat een kostenverhoging na het sluiten van de overeenkomst in sommige gevallen kan worden doorgevoerd. Dit is bijvoorbeeld het geval als hierover duidelijke afspraken worden gemaakt. Met andere woorden: als in de offerte of algemene voorwaarden van leden van Koninklijke VHG een regeling wordt opgenomen waaruit blijkt dat verhoging van inkoopprijzen van materialen kunnen worden doorbelast aan de klant, is een latere kostenverhoging mogelijk.

Downloaden
De notitie waarin de modelbepaling prijsstijgingen is uitgewerkt en voorzien van een toelichting kan van het ledennet op de VHG-website worden gedownload. Selecteer als hoofdonderwerp 'Projectvoorbereiding en uitvoering' en als subcategorie 'Offerte en contractvorming'. Hetzelfde geldt voor model offertes en een model opdrachtbevestiging die inmiddels van de modelbepaling zijn voorzien.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org