VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

0cde5945-0bd5-4372-bc2d-85f7a7b42d81

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Nieuwe regels voor reviews Klantenvertellen

do 02 jun 2022

Als lid van VHG kunt u gebruik maken van allerlei voordelen. Een van deze voordelen is dat u tegen een gereduceerd tarief gebruik maakt van Klantenvertellen, een online reviewsysteem voor het verzamelen en publiceren van klantbeoordelingen. Het verzamelen van reviews zorgt voor een goede online reputatie waarmee u interessanter wordt voor (potentiële) klanten. Daarnaast zorgt het voor waardevolle feedback om de dienstverlenging verder te verbeteren. Vanaf 28 mei 2022 gelden er nieuwe regels voor reviews. Dat is goed nieuws, zowel voor u als voor de consument.

Dankzij de nieuwe regels wordt het nog lastiger om nepreviews te plaatsen. Want helaas gebeurt het nog steeds dat op reviewsites beoordelingen worden geplaatst door vrienden of bekenden, of juist door iemand die niet het beste met uw bedrijf voor heeft. Die misleiding wordt vanaf 28 mei a.s. een heel stuk lastiger gemaakt door nieuwe Europese regelgeving. Door het aanscherpen van de regels krijgen kopers eerlijkere informatie voordat zij een aankoop doen. Reviews worden daardoor nog betrouwbaarder.

Verbod op nepreviews

Als u online reviews verzamelt, zoals via Klantenvertellen, dan bent u verplicht om de consument te informeren over hoe u omgaat met reviews. Daarnaast wordt verwacht dat u er alles aan doet om nepreviews te voorkomen.

Wat moet u doen?

De nieuwe regels zijn niet vrijblijvend. Er wordt gecontroleerd op naleving door de ACM en de AFM. En de boetes zijn niet mals; deze kunnen oplopen tot maar liefst 4% van de jaaromzet.

Dit is wat u moet doen:

  • Vermeld op uw website hoe u reviews verzamelt. Op de website van Klantenvertellen vindt u een aantal voorbeelden van teksten die u hiervoor kunt gebruiken. Deze sluiten aan bij de manier waarop dat bij via Klantenvertellen gebeurt.
  • Vertel op welke manier u nepreviews tegengaat. Hiervoor kunt u ook de voorbeeldteksten gebruiken.
  • Zijn er producten of diensten gratis geleverd? Of was er sprake van een betaalde samenwerking? Dan moet dit duidelijk blijken uit de review.
  • Negatieve reviews zijn vervelend, maar u mag deze in principe niet verwijderen tenzij het een nepreview betreft en dit kunt aantonen.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over Klantenvertellen? Stuur een mail naar info@klantenvertellen.nl of bel met een Review Adviseur: (013) 70 09 709. 


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org