VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

3ec8a1d5-4b09-4a3b-8b00-cdd3dae19979

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Op naar EuroSkills!

do 31 aug 2023

​Aanstaande maandag is het zover! Dan vertrekken Twan Geven en Willem Mateman samen met hun coach en begeleiders naar Gdansk (Polen). Daar zullen ze hun titel van Nederlands Kampioen Hovenier verdedigen tijdens het Europees Kampioenschap Landscape Gardening. De wedstrijd begint dinsdag 5 september en duurt tot 9 september. We spraken met hen op de allerlaatste trainingsdag bij Aeres Velp. 

Gisteren kwam het team nog een keer bijeen met hun coaches Elbert Roordink en Nicole Slagmolen om de laatste dingen te bespreken voor vertrek. Daarmee komt een einde aan de voorbereidingsperiode, waarin ze diverse vaardigheden trainden voor de wedstrijd. Ze deden mee aan een oefenwedstrijd in Estland, trainden bij Esselink Hoveniers het werken met natuursteen en oefenden bij Lageschaar Vaste Planten hoe zij met de beplanting kunnen omgaan. Daarnaast oefenden ze de nodige uren op school in Velp en op het werk. 

Een grote beleving

“We zijn er helemaal klaar voor en hebben er enorm veel zin in”, vertelt Twan. Ze kijken uit naar alles wat hen te wachten staat. “Zeker weten dat het één grote beleving wordt”, zegt Willem. Wat ook zeker is, is dat er onder de 11 tegenstanders die het team gaat ontmoeten, belangrijke kanshebbers op een medailleplaats zitten. “Dat zagen we al tijdens de oefenwedstrijd”, aldus Twan. “De teams uit Estland en Finland zijn sterk.” Coach Nicole schat in dat ook Hongarije hoog gaat eindigen. “Die werden vorig jaar derde.” Voor Willem is het helder: alle deelnemers zijn van hoog niveau. “Anders sta je niet op EuroSkills.”

Programma

Bij aankomst in Gdansk kunnen Twan en Willem de eerste dag de andere deelnemers en hun begeleiders ontmoeten tijdens een welkomstreceptie. Dinsdag is de voorbereidingsdag. “Dan kunnen ze de machines en materialen bekijken, de tekeningen van de opdracht bestuderen en vragen stellen”, legt Nicole uit. Dinsdagavond is de officiële openingsceremonie, de dag erna starten alle teams met het aanleggen van de wedstrijdtuin. Daarvoor hebben ze tot en met vrijdag 9 september de tijd. Ze zullen worden aangemoedigd door hun fans uit Nederland: familie, vrienden en medestudenten.

Prijsuitreiking

Zaterdag wordt de uitslag bekend gemaakt tijdens de sluitingsceremonie. We hopen natuurlijk dat Twan en Willem het eremetaal in ontvangst mogen nemen. Maar vooral wensen we hen een geweldige tijd toe en heel veel succes!

Wordt vervolgd!

Twan en Willem ontvangen van Nicole Slagmolen een handige set met telefoonhouder en microfoon om tijdens de wedstrijd te vloggen. We kijken uit naar jullie eerste filmpje!

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief