VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

c1e94452-ac52-4339-ad8f-bdb4ed55bb00

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Platform Duurzame Huisvesting richt nieuwe stichting op

do 22 jul 2021

​Professionalisering en meer slagkracht zijn de belangrijkste doelen van de nieuwe bestuursvorm die Platform Duurzame Huisvesting (PDH) krijgt. Per 8 juli 2021 is er een stichting opgericht die als organisatorische entiteit gaat dienen voor het Platform. Koninklijke VHG is partner in dit platform.

Platform Duurzame Huisvesting (PDH) gaat hiermee een nieuwe fase in. De beoogde professionalisering is nodig omdat de rol van PDH onder andere bij de implementatie van het Klimaatakkoord en het EU-actieplan Renovation Wave steeds belangrijker wordt. Er is een groot onbenut CO2 reductiepotentieel in de utiliteitsbouw dat met de juiste maatregelen ook nog eens kosteneffectief te behalen is.

Juridische entiteit
PDH was tot dusver altijd een samenwerkingsverband van diverse brancheorganisaties, RVO en Rijksvastgoedbedrijf. Het platform had geen juridische entiteit. Dat verandert nu er een stichting is opgericht. Aan de inhoudelijke werkwijze verandert niets. De activiteiten in de werkgroepen blijven gewoon doorgaan. Als juridische entiteit kunnen we nu voor activiteiten van het platform financiering regelen door bijvoorbeeld subsidies aan te vragen. Dat moest voorheen door een van de partners worden gedaan en kan nu eenvoudiger. De stichting heeft een functionele rol in het faciliteren van de werkgroepen, maar het bestuur geeft geen inhoudelijke sturing aan de werkgroepen.

Te weinig vaklieden
Binnen PDH maakt men zich zorgen over het realiteitsgehalte van de torenhoge duurzaamheidsambities van overheden. Er zijn gewoon te weinig vaklieden, zoals installateurs, om alle plannen uit te voeren. Er zijn daarom innovaties nodig om de verduurzaming op tijd voor elkaar te krijgen. De belangrijkste uitdaging is om focus te kiezen. Er speelt ongelooflijk veel. Veranderende wet- en regelgeving, de klimaatdoelen, maar ook thema's als circulariteit, digitalisering, klimaatadaptiviteit en zelfs natuurinclusiviteit. Eind dit jaar ligt een nieuw strategisch plan op tafel. 

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org