VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

9a5a8465-d298-427c-b928-6b82136f51b6

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Prinsjesdag: VHG-voorzitter roept politiek op om verantwoordelijkheid te nemen

di 21 sep 2021

Vandaag is tijdens Prinsjesdag een karige begroting voor 2022 gepresenteerd. Omdat het huidige kabinet demissionair is, worden er nauwelijks nieuwe plannen gemaakt. Hoewel Egbert Roozen, voorzitter van Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners dit begrijpt, maakt hij zich hier namens de groene sector wel zorgen over.

"Na de verkiezingen in maart leefden we allemaal met het idee, dat we snel nieuwe plannen moesten maken om investerend de coronacrisis uit te komen. We zijn nu een halfjaar later en die nieuwe plannen blijven uit, terwijl er diverse grote problemen op te lossen zijn," zo stelt de VHG-voorzitter. "Gelukkig komt er geld voor het stimuleren van de woningmarkt en voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar verder moeten we wachten op een concrete aanpak van het dringende stikstofprobleem en een knellende arbeidsmarkt."

Lagere lasten op arbeid nodig
De ondernemers in de groene sector, en dat geldt eigenlijk in het algemeen voor alle ondernemers in ons land, hebben geen belang bij stilstand, stelt Roozen. "Zij moeten vooruit kunnen met een betrouwbare overheid, die kaders stelt, initiatieven neemt en ondersteunt. De vraag naar personeel in onze sector is bijvoorbeeld groot. We willen als branche investeren in aantrekkelijk goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Daarvoor is het nodig dat de lasten op arbeid lager worden. Vakonderwijs voor nieuwe instroom en opleiding voor werkenden en zij-instromers zijn ontzettend belangrijk en daar moet nog meer ruimte voor komen. Ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt verdienen hierbij aandacht. Onze ondernemers zullen de komende jaren bovendien voor een stevige verduurzamingsopgave komen te staan. Daar is hulp van de overheid bij nodig."

Minister van Ruimte en Wonen
Gemeenten staan eveneens voor grote uitdagingen, waarbij ook hun investeringsruimte in onder andere groenvoorzieningen op peil moet blijven. Roozen: "Meer dan ooit worden we met onze neus op de feiten gedrukt, dat klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en een gezonde leefomgeving voor een belangrijk deel in de openbare ruimte de oplossing vindt. Ik zie dan ook met smart uit naar een nieuwe minister van Ruimte en Wonen, die hier een regisserende en een faciliterende rol vervult." Die minister moet wat Roozen betreft ook extra sturing geven aan het realiseren van levende gebouwen en groen dichtbij de woning.

"Het wordt tijd, dat we uit deze politieke impasse raken. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken. Ook al gaat het economisch nu goed in Nederland en wonen we in een fijn land, we mogen niet achteropraken," aldus Egbert Roozen. 


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org