VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

39cb84b3-385c-47c3-9098-39ce7599580c

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

RSI: wat is het en hoe kunt u het voorkomen?

do 08 sep 2022

RSI is de afkorting van het Engelse woord 'Repetitive Strain Injury'. Dit staat voor klachten in de bovenrug, nek, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Als de klachten meer dan zes weken aanwezig zijn, spreken we van RSI. In Nederland hebben zo'n 3,2 miljoen werkenden te maken met RSI-klachten. Deze klachten kunnen leiden tot verzuim. Hoe kunt u als werkgever de kans op RSI voor uw medewerkers verkleinen? Verzuimspecialist Sazas geeft meer informatie en tips.


Hoe ontstaat RSI?

RSI kan ontstaan door vaak dezelfde beweging te herhalen of door lang in dezelfde (ongemakkelijke) houding te zitten of staan. Het kan ook komen door trillingen, kracht zetten of te weinig afwisseling in taken. RSI ontstaat meestal geleidelijk.

Welke klachten geeft RSI?

RSI kunt u herkennen aan de volgende klachten:

  • pijn in de vingers, pols, armen, rug, nek en/of schouders
  • de bovengenoemde lichaamsdelen voelen warm of juist koud aan
  • kramp of stijfheid rond de nek en schouders
  • tintelingen in de vingers of handen
  • een dof gevoel in de arm of hand
  • hoofdpijn
  • minder kracht
  • misselijkheid door de pijn

Wat kunt u als werkgever doen?

Het liefst voorkomt u (verzuim door) RSI-klachten. Dit doet u door de risicofactoren te beperken. Hierbij kunt u de onderstaande checklijst gebruiken.

· Is het gereedschap geschikt?

Werken uw medewerkers met het juiste gereedschap? Goed gebruik van hulpmiddelen zoals goed gereedschap kunnen ervoor zorgen dat de lichamelijke belasting minder is. Zo houden u en uw medewerkers het werk langer vol en verkleint u de kans op RSI-klachten.

· Weet uw medewerker hoe hij of zij het gereedschap moet gebruiken?

Het is belangrijk om uw medewerkers goed te informeren over hoe zij het beste het gereedschap of de hulpmiddelen kunnen gebruiken. Op die manier belasten ze hun lichaam zo min mogelijk. Door goede instructies te geven en de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen, kunt u de kans op RSI-klachten verkleinen.

· Zijn er hulpmiddelen aanwezig?

Bijvoorbeeld een elektrische heggenschaar in plaats van een traditionele heggenschaar, waarbij de medewerker zelf het zware werk moet doen. Vaak kunnen simpele hulpmiddelen al helpen. Zoals een steekkarretje om zware materialen te verplaatsen. Of geautomatiseerde machines en gereedschappen die het werk lichter maken.

Meer informatie & tips

RSI-klachten zijn vervelend en kunnen er bij iedereen in sluipen. Met goede preventie kunt u dit als werkgever zoveel mogelijk voorkomen. Naast RSI zijn er nog meer vormen van fysiek verzuim. Hoe kunt u bijvoorbeeld het risico op een tekenbeet verminderen? En hoe kunt u gehoorschade voorkomen? Lees meer over hoe u fysiek verzuim kunt voorkomen op de website van Sazas.


Gerelateerde tags

Personeel

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org