Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) kijkt met gemengde gevoelens naar de gisteren gepresenteerde kabinetsplannen. We zijn positief over de ambitie om Nederland groener te maken en de aandacht voor ondernemerschap, maar hebben twijfels over de haalbaarheid van de voorgestelde groene maatregelen. We pleiten voor extra aandacht en budgetten om de stikstofuitdaging effectief aan te pakken, de groennormen te verbeteren en de arbeidsmarkt te versterken. Het is essentieel dat deze plannen concreet en uitvoerbaar worden gemaakt om snel vooruitgang te boeken.
Vergroenen voor een gezonde leefomgeving en oplossen stikstofprobleem
Het regeerakkoord bevat ambitieuze voornemens, zoals het bouwen van 100.000 woningen per jaar in verstedelijkte gebieden, waarbij ruimte wordt gemaakt voor een groene en gezonde leefomgeving. Hierbij is er aandacht voor een effectief ruimtegebruik en multifunctionele oplossingen. Gezien de huidige uitdagingen, zoals een tekort aan geschikte bouwlocaties en het ontbreken van een duurzame en concrete oplossing voor het stikstofprobleem, heeft Koninklijke VHG twijfels over de haalbaarheid van deze ambities. De huidige maatregelen richten zich onvoldoende op natuurherstel en het bevorderen van biodiversiteit.
John Koomen, voorzitter Koninklijke VHG: “De groenbranche speelt een cruciale rol in het vergroenen van zowel stedelijke als landelijke gebieden Dit helpt niet alleen bij het verminderen van stikstofuitstoot, maar draagt ook bij aan het aanpakken van klimaatproblemen zoals wateroverlast en hittestress. We roepen het kabinet op om meer samen te werken met onze sector en te investeren in de groene infrastructuur, zoals het aanleggen van biodiverse (water-)buffers, parken met stadsbossen, groene daken en natuurvriendelijke tuinontwerpen die bijdragen aan de stikstofreductie.”
Invoering van groennormen
Koninklijke VHG juicht de inzet van verschillende ministeries toe om door middel van landelijke kaders, kennisdeling en het stimuleren van groen in planvorming, bij te dragen aan klimaatbestendige ruimtelijke inrichting. Het is positief dat klimaatadaptief bouwen steeds minder vrijblijvend wordt. De invoering van de landelijke maatlat voor groene, klimaatadaptieve gebouwde omgevingen en de juridische borging hiervan zijn stappen in de juiste richting. Deze aanpak sluit aan bij de wens van Koninklijke VHG voor strengere groennormen, waarbij hoveniers en groenvoorzieners vanaf het begin worden betrokken bij de ontwikkeling van duurzame groene ruimtes.
Arbeidsmarkt en onderwijs
Om de ambitieuze vergroeningsdoelstellingen te halen, heeft de sector de komende jaren tienduizenden extra medewerkers nodig. De krapte op de arbeidsmarkt blijft echter een groot zorgpunt. Het kabinet erkent dit en wil de mismatch op de arbeidsmarkt aanpakken door scholing te stimuleren die beter aansluit op de behoeften van de sector. Koninklijke VHG benadrukt het belang van groenonderwijs voor MBO, HBO én WO. Waarbij praktijkgerichte leerlijnen beter aansluiten bij de vraag vanuit de sector. Investeringen in het hbo en mbo zijn noodzakelijk om een instroom van jong talent te waarborgen en zo tekorten in de groenbranche te voorkomen.
Het kabinet ontwikkelt samen met sectoren diverse sectorale ontwikkelpaden, ook voor de groenbranche. Koninklijke VHG is hierbij betrokken. Daarnaast wordt een pact gesloten met studenten, werknemers, werkgevers en onderwijsinstellingen in het mbo om studenten gericht op te leiden voor strategische tekortsectoren zoals de groensector. Dit sluit aan op onze bestaande samenwerkingsverbanden zoals het Groenpact, waarin Koninklijke VHG al participeert.
Ondernemerszaken
John Koomen: “Koninklijke VHG is over het algemeen positief over de richting die het kabinet in de Miljoenennota inslaat voor ondernemers. Net als MKB Nederland erkennen wij dat het kabinet het belang van ondernemerschap onderstreept, en dat economische groei essentieel is voor verdere investeringen. Het is bemoedigend dat het kabinet de Ondernemersagenda van MKB Nederland omarmt, waarin vergroening een belangrijke pijler is.”
Het kabinet zet in op een voorspelbaar en stabiel fiscaal beleid, zodat ondernemers met vertrouwen kunnen investeren. We waarderen de stappen die zijn genomen om enkele belastende maatregelen terug te draaien, zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting en de aanpassing van het tarief in box 2. Deze beslissingen zorgen ervoor dat de lasten voor ondernemers de komende jaren enigszins worden verlicht. Ook de aanpak van regeldruk wordt positief ontvangen.
Conclusie
Koninklijke VHG ziet kansen in de kabinetsplannen voor een groener en gezonder Nederland, met meer ruimte voor ondernemerschap. Echter, wij benadrukken dat er meer concrete maatregelen nodig zijn om de stikstofuitdaging effectief aan te pakken, groennormen te ontwikkelen en te borgen en de arbeidsmarkt te verbeteren. Wij staan klaar om samen met de overheid en andere partners te werken aan een groenere toekomst voor ons land.
Bron foto: Rijksoverheid | Ministerie van Financiën