VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

ce6e5883-5520-43e7-83cd-afe5d951ef20

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Reorganisatie, fusie of overname: een risico voor verzuim

do 14 sep 2023

Een reorganisatie, fusie of overname kan grote impact hebben op medewerkers en daarmee ook op verzuim. Niet iedere werkgever is zich hiervan bewust. Ben je dat wel, dan kun je als werkgever maatregelen nemen om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen. In het artikel van Sazas lees je hoe.


Reorganisatie, fusie en overname: wat is wat?   

 • Een reorganisatie is het opnieuw indelen van een organisatie. Bijvoorbeeld door afdelingen te splitsen of juist samen te voegen.
 • Bij een fusie gaan twee of meerdere organisaties op in één nieuwe organisatie.
 • Is er sprake van een overname, dan neemt een organisatie een andere organisatie over. Meestal gaat om een grotere organisatie die een kleinere organisatie overneemt. 

Waarom kan een reorganisatie, fusie of overname leiden tot meer verzuim? 

Een reorganisatie, fusie of overname kan zorgen voor spanningen bij medewerkers. Deze spanningen komen vaak door onzekerheid. Medewerkers zijn bijvoorbeeld onzeker over hun baan, de functie-inhoud en over wat er verder wel of niet gaat veranderen. Zij kunnen het gevoel hebben niet te weten waar ze aan toe zijn. Goed voorbereiden op nieuwe situaties gaat daardoor niet. De emoties en stress die hierbij ontstaan kunnen leiden tot vermoeidheid. Iemand kan zoveel stress ervaren dat dit leidt tot fysiek en/of mentaal ongemak. Uiteindelijk kan dit leiden tot een ziekmelding.

Daarnaast kan er bij een reorganisatie, fusie of overname iets anders spelen. Medewerkers die weten dat ze hun baan gaan verliezen, kunnen minder gemotiveerd zijn. Ook dit kan soms leiden tot verzuim. 

Een reorganisatie kan ook positieve effecten hebben. Zo kan een reorganisatie leiden tot betere inzetbaarheid, en daarmee tot minder verzuim. 

Krijg je als werkgever helaas toch te maken met verzuim, dan is het handig om een verzuimprotocol te hebben. Hierin staat wat de regels bij verzuim zijn. Zo is dit voor iedereen duidelijk. Een voorbeeld van een verzuimprotocol kun je gratis aanvragen via de website van verzuimspecialist Sazas.

Verzuim voorkomen tijdens een reorganisatie, fusie of overname: 3 tips   

Er zijn drie belangrijke maatregelen waarmee je de negatieve effecten zoveel mogelijk kunt beperken. En daarmee ook het verzuim. Deze maatregelen zijn:  

Tip 1: Goede communicatie 

Het klinkt misschien voor de hand liggend. Toch gaat het nog weleens mis. En dat terwijl goede communicatie bij een reorganisatie, fusie of overname erg belangrijk is. Wat houdt goede communicatie in? 
 • Leg de reden van de reorganisatie, fusie of overname uit;
 • Laat zien welke stappen er worden genomen;
 • Beschrijf hoe de nieuwe situatie wordt vormgegeven;
 • Deel informatie steeds ruim op tijd;
 • Houd medewerkers tussentijds op de hoogte;
 • Is er volgens jou geen nieuws, communiceer dat dan;
 • Ga regelmatig in gesprek met medewerkers, zodat je weet wat er leeft;
 • Geef ruimte voor vragen en neem de tijd om deze zo duidelijk en eerlijk mogelijk te beantwoorden;
 • Neem waar dat kan onzekerheden weg;
 • Probeer je in te leven in medewerkers. Bedenk bijvoorbeeld welke vragen zij zouden kunnen hebben. Vragen die kunnen leven zijn: ‘Verdwijnen er banen?’, ‘Is er sprake van omscholing?’ en ‘Hoe ziet mijn rol er straks uit?’.

Tip 2: Medewerkers bij het proces betreken 

Tijdens een reorganisatie, fusie of overname verandert er in de meeste gevallen veel. Het kan helpen om medewerkers te laten meedenken of meebeslissen op bepaalde punten. Bijvoorbeeld over de taken en verantwoordelijkheden van hun nieuwe rol. Zo voelen zij zich gehoord, meer betrokken bij de organisatie en krijgen ze meer duidelijkheid. Waak er wel voor dat je geen dingen belooft die je niet kunt waarmaken. 

Tip 3: Ondersteuning bieden  

Bij reorganisaties, fusie of overname is het belangrijk om medewerkers voor, tijdens en na het proces ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld door hen te laten deelnemen aan trainingen of workshops over het omgaan met veranderingen. Daarnaast kun je ook andere vormen van coaching en training aanbieden. Bekijk per medewerker of team wat er nodig is, zodat iedereen de juiste persoonlijke ondersteuning krijgt. 

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief