VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

78770619-aa70-4f9e-bb4b-20e3a80fb70d

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Steeds meer mensen in de schulden: wat betekent dat voor jou als werkgever?

do 09 feb 2023

Duurdere boodschappen, hogere energiekosten en minder spaargeld. Hierdoor komen steeds meer huishoudens in de knel. De verwachting is dat het aantal mensen met schulden toeneemt. De kans is dus groot dat je als werkgever te maken hebt of krijgt met medewerkers met schulden. Wat betekent dit voor jou en hoe kun jij jouw medewerkers ondersteunen?


De situatie nu: schulden en geldzorgen in cijfers
Nederland telt een half miljoen huishoudens met problematische schulden (bron: website Schuldhulpmaatje 2022). Dit betekent dat iemand lange tijd geen rekeningen kan betalen, er betalingsachterstanden zijn en er geen geld is om de schuld te betalen.

Nog meer huishoudens hebben moeite om rond te komen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) schat dat er 1,5 miljoen huishoudens zijn die het moeilijk vinden om rond te komen. Hun rapport uit november 2022 laat zien dat 42% van de Nederlanders het afgelopen jaar één of meerdere betalingsproblemen had, zoals niet kunnen pinnen, betalingsherinneringen ontvangen of dat automatische incasso's niet kunnen worden afgeschreven. Dit speelt niet alleen bij Nederlanders met een laag inkomen. Nibud ziet dat huishoudens met hogere inkomens ook steeds meer moeite hebben om rond te komen.

Deloitte, een aanbieder van financiële en zakelijke dienstverlening, richtte zich in haar onderzoek op werkgevers. Zij zochten uit dat 80% van de werkgevers nu medewerkers met geldzorgen heeft (2022). In 2022 vroeg 10% van de huishoudens een voorschot op het salaris bij de werkgever. Vier jaar geleden deed slechts 4% dat (Nibud, 2022).

De invloed van schulden op jou als werkgever
Schulden zijn in de eerste plaats natuurlijk vervelend voor de persoon zelf. Maar het kan ook gevolgen hebben voor het werk en jou als werkgever. Dit zou je kunnen merken:

  • Meer kosten
    Uit cijfers van het Nibud blijkt dat een medewerker met schulden een werkgever gemiddeld ongeveer € 13.000,- per jaar kost. Dit komt omdat medewerkers met schulden zeven extra werkdagen per jaar ziek zijn en gemiddeld 20% minder werk doen.
  • Fouten in het werk
    Iemand met schulden kan moeite hebben om de aandacht bij het werk te houden. Dit kan leiden tot onnodige fouten of ongelukken. Hierdoor moeten andere medewerkers misschien een extra oogje in het zeil houden, fouten herstellen of extra werk doen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de werksfeer.
    Loonbeslag
    Als een medewerker zijn of haar rekeningen niet meer kan betalen, kan een schuldeiser loonbeslag leggen op het salaris van jouw medewerker. Dit betekent dat jij verplicht bent om een deel van het loon in te houden. Dat bedrag moet je overmaken naar de deurwaarder.

Wat kun jij als werkgever doen?
Misschien vind je het als werkgever fijn om jouw medewerkers met schulden te helpen. Of wil je schulden bij medewerkers voorkomen en aanpakken, vanwege de negatieve invloed die het op jou en jouw medewerkers heeft. Er zijn verschillende stappen die je samen met jouw medewerkers kunt nemen.

In het whitepaper 'Medewerkers met schulden' geeft verzuimspecialist Sazas meer informatie over dit onderwerp. Ook krijg je praktische tips om geldproblemen bij medewerkers te herkennen, voorkomen en aan te pakken. Ook behandelt het whitepaper veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. Je kunt het whitepaper downloaden op de website van verzuimspecialist Sazas.



Gerelateerde tags

Personeel

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief