VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

f5d5b000-dc99-4d8d-84be-de31a89fa96a

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Tips voor het voeren van een verzuimgesprek

do 05 sep 2024

​Is jouw medewerker vaak ziek? Dan is het verstandig om als werkgever met hem of haar in gesprek te gaan. Tijdens een verzuimgesprek bespreken jullie samen de mogelijkheden om ziekteverzuim te voorkomen en te verminderen. In dit artikel geeft verzuimspecialist Sazas tips voor het voeren van dit gesprek. We sluiten af met een handig voorbeeldformulier. ​


​Het verzuimgesprek: wat is het?
Het verzuimgesprek is een gesprek tussen een medewerker en jou als werkgever. Dit is meestal onderdeel van het verzuimbeleid van een organisatie. Een verzuimgesprek kan naast afwezigheid door ziekte, ook gaan over bijvoorbeeld afwezigheid door rouw. Ook kan het gesprek preventief zijn. Het kan zowel door de werkgever als door de medewerker worden aangevraagd.

Redenen voor een verzuimgesprek
Vaak zijn er duidelijke oorzaken aan het ziekteverzuim toe te wijzen. Zo kan een buikgriep iedereen weleens overkomen. Als een medewerker echter regelmatig uitvalt, doe je er goed aan om een verzuimgesprek in te plannen.

In een verzuimgesprek onderzoek je of het verzuim kan worden voorkomen of verminderd en zo ja, hoe. Ook kun je medewerkers wijzen op de gevolgen van ziekteverzuim. Het gesprek kan je op verschillende momenten voeren:

  • op het moment dat er nog geen verzuim is, om te kijken hoe het met de medewerker gaat;
  • op het moment van de ziekmelding;
  • op regelmatige basis tijdens de herstelperiode bij langdurig verzuim;
  • bij re-integratie.

    Waarom je een verzuimgesprek wilt voeren

    Het houden van een verzuimgesprek kan voor de werkgever én medewerker veel opleveren. Met een verzuimgesprek:
  • breng je eventuele achterliggende problemen in kaart;
  • houden jij en jouw medewerker elkaar op de hoogte;
  • zorg je voor een snellere re-integratie van een medewerker;
  • kan je onjuiste ziekmeldingen voorkomen;
  • kan je verzuim in de toekomst voorkomen of verminderen.

    Is het voeren van een verzuimgesprek verplicht?
    Nee, het houden van een verzuimgesprek is niet wettelijk verplicht. Wel kun je het verzuimgesprek opnemen in een verzuimbeleid. Let op: een verzuimbeleid opstellen is namelijk wel verplicht.

    Wat mag er wettelijk niet tijdens een verzuimgesprek?
    Je mag als werkgever alleen noodzakelijke dingen vragen tijdens een verzuimgesprek. Denk bijvoorbeeld aan het adres en telefoonnummer waarop de medewerker te bereiken is.

    Wat wettelijk niet mag, is vragen wat de oorzaak van de ziekte is en welke klachten de medewerker heeft. Wat wel mag, is vragen stellen die nodig zijn om te bepalen of en hoe het werk door kan gaan. Vraag bijvoorbeeld wanneer de medewerker het werk weer denkt op te kunnen pakken en of er een overdracht van werkzaamheden nodig is.

    Doe dit vooral wél tijdens een verzuimgesprek
    Verzuimgesprekken dragen bij aan wederzijds begrip bij de werkgever en medewerker. Om je op weg te helpen bij het gesprek, heeft verzuimspecialist Sazas een aantal tips voor het voeren van verzuimgesprekken​.

    Handig voorbeeldformulier
    Om het je gemakkelijk te maken, heeft Sazas daarnaast een voorbeeldformulier voor het voeren van een verzuimgesprek gemaakt. Je kunt dit formulier voor jouw eigen organisatie gebruiken.​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief