VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

48beaba7-61f4-4f74-ba7d-ac05640bdeb7

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

VHG ondertekent oproep voor verplicht groen in en om nieuwe woningen

do 11 mrt 2021

Pleidooi voor verplichte groene maatregelen bij nieuwbouw

VHG heeft samen met diverse andere partijen het manifest Bouwen voor Natuur ondertekend. Met dit manifest roepen de partijen de politiek op om verplichte groene maatregelen bij woningbouw vast te leggen in het nieuwe regeerakkoord.

De ondertekenaars van het manifest, waaronder bouwbedrijven, banken, natuur- en milieubeschermers en stedenbouwkundigen, maken zich zorgen over de leefbaarheid van steden en het verlies van biodiversiteit. Corona heeft mensen nog meer doen beseffen hoe belangrijk de natuur dichtbij huis is. Maar helaas ontstaat er voor steeds meer dieren en planten gebrek aan ruimte en voedsel in steden.

Natuurstandaard
De organisaties zien volop kansen om steden en dorpen te vergroenen, zodat natuur meer ruimte krijgt. De gedeelde conclusie is dat er regelgeving nodig is om vaart te maken. De opstellers van het manifest willen dan ook een 'natuurstandaard' voor nieuwbouw. Omdat maatregelen voor natuur nu niet verplicht zijn, zit 'natuur' meestal niet in de aanbestedingseisen. Dit is nadelig voor bedrijven die wél aandacht besteden aan duurzaamheid en ecologie in hun voorstel.​

Bouwstenen
De coalitie beschrijft drie groene 'bouwstenen' die in ieder bouwproject een plek moeten krijgen. 

  • Natuur in de woning: verblijfruimtes of nestelstenen in gevels en daken, voor soorten als de huismus, gierzwaluw en vleermuis.
  • Natuur rondom de woning: groene daken, groene gevels, natuurlijke tuinen. Groene daken zorgen voor betere isolatie en vangen, net als onverharde tuinen, regenwater op.
  • Natuur in de buurt: parken en perken in iedere wijk, met daartussen verbindingsroutes voor dieren.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org