VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

0bad983b-0c5e-4b53-95a9-2923381f9187

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Veilig werken in de zon

do 22 jun 2023

​Het is zomer en dat betekent meestal dat de zon weer feller gaat schijnen. Medewerkers die buiten werken, staan regelmatig in de zon. Dat kan fijn zijn, maar ook schadelijk. Daarom is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Wat kun je als werkgever doen?


Waarom werken in de zon schadelijk is 

Werken in de zon is voor veel mensen plezierig. Ze worden er vrolijk van en het zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Maar helaas kan teveel blootstelling aan de zon ook schadelijke gevolgen hebben. Waarom kan werken in de zon schadelijk zijn?

Meer kans op huidkanker 

Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen (uv-stralen). Deze stralen zijn schadelijk voor de huid. Verbranden door de zon en teveel blootstelling aan de zon kunnen op lange termijn leiden tot huidkanker. Dit is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: één op de vijf Nederlanders krijgt met huidkanker te maken. Wie buiten werkt krijgt per jaar ongeveer drie keer zoveel uv-straling op de huid. Een medewerker die buiten werkt heeft hierdoor vijf keer meer kans op bepaalde soorten huidkanker dan een medewerker die binnen werkt.

Kans op staar  

Daarnaast is uv-straling schadelijk voor de ogen. Het kan staar veroorzaken: een vertroebeling van de ooglens. Dat kan het zicht of de manier waarop iemand kleuren ziet verminderen. Zonder behandeling kan staar leiden tot blindheid.

Tips om veilig te werken in de zon

De kracht van de uv-straling die onze planeet bereikt, wordt uitgedrukt in zonkracht. Hoe hoger de zon staat, hoe meer zonkracht. Meer warmte betekent niet automatisch meer zonkracht. De website van het RIVM laat zien hoeveel zonkracht er is. Als de zonkracht drie of hoger is, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Om ervoor te zorgen dat de schade voor jouw medewerkers wordt beperkt, kun je verschillende maatregelen nemen:
- Laat de medewerkers, indien mogelijk, niet werken op de zonnigste momenten van de dag;
- Adviseer medewerkers om hun huid te bedekken wanneer zij buiten werken;
- Zorg dat de medewerkers zich goed insmeren;
- Adviseer medewerkers om een zonnebril te dragen;
- Creëer bewustwording en geef uitleg over veilig werken in de zon;
- Heeft een medewerker verdachte plekjes op de huid, stuur hem of haar dan door naar een bedrijfsarts voor controle.

Kans op zonnesteek en hitteberoerte 

Niet alleen zonnestraling zorgt voor schadelijk gevolgen van werken in de zon. Ook hoge buitentemperaturen kunnen zorgen voor ziekte, zoals een zonnesteek of hitteberoerte. 

Hierover lees je meer op de website van Sazas. Daar staat ook welke maatregelen je nog meer kunt nemen om een veilige werkomgeving voor jouw werknemers te creëren


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief