VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

3b847a8a-b70b-478a-8d1c-4a663d0be5a5

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Verbod professioneel gebruik gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw van tafel

do 26 nov 2020

Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG): rechter maakt einde aan duidelijkheid.

De rechter heeft op 24 november jongstleden het besluit, waarin het verbod op het professioneel gebruik van chemische middelen bij onkruidbestrijding op verhardingen was opgenomen, ongedaan gemaakt. Dat gebeurde in een zaak die door Nefyto en Artemis, belangenorganisaties voor producenten van gewasbeschermingsmiddelen, tegen de Staat was aangespannen. Wat er nu moet gaan gebeuren en hoe dit voor de hoveniers- en groenvoorzienersbedrijven in de praktijk gaat uitpakken, is onduidelijk. VHG maakt zich er sterk voor zo snel mogelijkheid duidelijkheid voor haar achterban te bereiken.

Branchevereniging VHG heeft inmiddels het arrest van de rechtbank gelezen. Dit is vooral een juridisch verhaal over onder andere hoe de Europese Richtlijn voor duurzaam gebruik van pesticiden uitgelegd moet worden en of een verbod daar dan wel uit had kunnen voortvloeien.

Welke stappen?
Met het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft VHG intussen contact gelegd over hoe deze gerechtelijke uitspraak nu moet worden gezien en welke stappen het ministerie denkt te gaan nemen. Naast de chemische onkruidbestrijding bij particulieren en in de openbare ruimte zijn er ook nog de activiteiten in het kader van de Green Deal Sportvelden, waarbij nu eveneens vraagtekens zijn te zetten over het vervolg.

Meer informatie
Voor vragen en advies over dit onderwerp kunt u contact opnemen met VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of via telefoonnummer (030) 659 56 50. VHG Ondernemershelpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur en op dinsdagavond tot 20.00 uur.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org