VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

6015d7b6-9042-4786-a5f2-5db4edea9159

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Verzuim door Long COVID: langdurige klachten na een coronabesmetting

do 29 jul 2021

Na een coronabesmetting kunnen mensen fysieke en/of mentale klachten ervaren. In de meeste gevallen gaan die klachten na een aantal dagen of weken weer over. Maar er zijn ook mensen die langdurige klachten overhouden na een coronabesmetting. Mensen met Long COVID (langdurige klachten na een coronabesmetting) kunnen deels of volledig uitvallen. Hoe kunt u als werkgever uw zieke medewerker helpen? Sazas geeft een aantal tips.

 1. Toon begrip
  Soms is het lastig om te begrijpen dat iemand na lange tijd nog steeds lichamelijke of psychische klachten heeft na een coronabesmetting. Coronaklachten kunnen een grote impact hebben op het dagelijkse leven van uw medewerker. Steun en begrip is in deze situatie heel belangrijk. Ga met elkaar in gesprek, toon uw begrip en laat uw medewerker weten dat u er voor hem of haar bent.
   
 2. Veilige omgeving
  Zorg voor een veilige omgeving waarin uw zieke medewerker zich durft te uiten. Bij langdurige coronaklachten kan het zijn dat uw medewerker snel zijn of haar grens bereikt. Hierbij is het belangrijk dat uw medewerker het op tijd bij u aangeeft als iets niet lukt. Bespreek het dan ook met uw arbodienstverlener; zo kan het re-integratietraject afgestemd worden op werkzaamheden die wel lukken. Als een medewerker aan zichzelf voorbij gaat, is de kans groot dat de klachten toenemen.
   
 3. Kijk naar mogelijkheden
  Als uw medewerker niet (volledig) aan het werk is door Long COVID-klachten, kunt u samen kijken of er andere mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld door uw zieke medewerker tijdelijk ander werk aan te bieden binnen uw bedrijf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een functie met minder fysiek zwaar werk. Of een flexibele indeling van de werktijd, meer pauzes tussendoor of minder werkuren per week. Kijk samen naar wat een medewerker nog wel kan en kies samen een passende oplossing.

Meer weten?
Ondersteun medewerkers die langdurige klachten hebben na een coronabesmetting. Zo kunt u langdurige uitval voorkomen en uw medewerkers helpen. Wilt u meer weten? Lees meer over Long COVID, de gevolgen voor uw bedrijf en hoe u uitval kunt voorkomen.  


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org