VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

15b0f3ab-36ca-4e77-8cea-8ca9843dd695

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Vier teams naar finale Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2022

do 22 dec 2022

​Op 10, 11 en 12 januari 2023 tijdens De Groene Sector Vakbeurs vindt de finale van het NK Hovenier plaats. Koninklijke VHG organiseert deze wedstrijd  in samenwerking met onder andere WorldSkills Netherland, de AOC's, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt en Sazas. Doel is om het hoveniersvak in de spotlights te zetten en de instroom te bevorderen door jongeren te laten zien dat hoe mooi en veelzijdig het vak van hovenier is. Tijdens de finale gaan 4 teams met elkaar de strijd aan en leggen binnen 3 dagen een complete tuin aan. Wij gingen in gesprek met de verschillende teams. Lees hier het verhaal van Team Vonk.


Even voorstellen:

“Mijn naam is Roy van der Meer, 20 jaar oud en ik volg de opleiding Vakbekwaam Hovenier bij Vonk in Hoorn. Ik ben werkzaam bij Hoveniersbedrijf Mats Blom in Tuitjehoorn. Ik werk graag met mijn handen en vooral houtbewerking is iets wat ik erg leuk vind. Het insectenhotel dat we nu voor de Skills-wedstrijd maken, is een hele leuke opdracht.”
“Mijn naam is Thijs Abbekerk, 19 jaar oud, ook ik doe de opleiding Vakbekwaam Hovenier in Hoorn. Ik werk bij De Kroon Hoveniers in Andijk. Mijn werk is mijn hobby.”

Waarom doe je mee aan deze wedstrijd (NK Hovenier)?

Roy; ‘’Het leek mij een leuk idee om dit samen met Thijs te doen en ik merk dat ik hier heel veel van leer’’. 
Thijs; ‘’Het leek mij een mooie uitdaging en vooral om dit samen met Roy te doen. We willen een mooi resultaat neerzetten’’. 

Hoe bereiden jullie je voor op de finale? 

Roy; “Doordat ik een BBL-student ben, leer ik in de praktijk al veel over het hoveniersvak. Ik krijg op mijn werk volop de gelegenheid om alle vaardigheden aan te leren en op die manier train ik ook voor de wedstrijd.”
Thijs; “Op dit moment maken wij een insectenhotel. Dit is een onderdeel van de Skills-wedstrijd. Daarnaast oefenen we met het lezen van ontwerpen (tekeningen) van voorgaande edities van de Skills. We weten nu na de voorronde beter waar we op moeten letten. Ook bekijken we de beoordelingsformulieren (puntentelling) van de voorronde nog eens goed. Zo weten we waar we ons in kunnen verbeteren en waar we goed op scoren.”

Waarom gaan jullie winnen en dus met de felbegeerde titel naar huis?

“Wij zijn erg goed op elkaar ingespeeld en we vullen elkaar aan. Hierdoor zijn wij een goed duo. Wij houden het overzicht en blijven rustig tijdens de wedstrijd. We nemen deze opdracht heel serieus en hebben er vooral heel veel zin in.”

Stel je bent Nederlands kampioen, wat dan? Hoe zie jij je toekomst?

Roy; “Ik wil nog een paar jaar blijven werken bij Hoveniersbedrijf Mats Blom en misschien ooit een eigen Hoveniersbedrijf opzetten.”
Thijs; “Ik wil zeker aan het werk blijven bij De Kroon Hoveniers. Wellicht wil ik in de toekomst als ZZP-er aan het werk.”

NK Hovenier

Koninklijke VHG, dé branchevereniging voor groenprofessionals in Nederland, organiseert jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Hovenier. Begin november kwalificeerden vier teams zich voor de finale die tijdens De Groene Sector Vakbeurs plaatsvindt. Op 10, 11 en 12 januari strijden de finalisten tegenover onze stand in hal 4 om de titel van beste hovenier van Nederland. Op de laatste beursdag, donderdag 12 januari 2023, wordt bekend welk team er met de felbegeerde titel naar huis gaat! Het team dat Nederlands kampioen wordt, neemt in september deel aan de Europese vakwedstrijden Euro Skills 2023 in het Poolse Gdansk. 

Lees hier nu ook het interview met Team Yuverta uit Nijmegen en het interview met Team Aeres uit Velp

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief