VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

4abbbb00-9fc9-4e4f-84e8-8869071b6e87

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Voorkom arbeidsgerelateerd verzuim met RI&E

do 25 feb 2021

Voorkomen is beter dan genezen. Verzuim is een grote kostenpost voor een bedrijf. Het kost tijd, geld en het veroorzaakt productieverlies. En een zieke medewerker betekent extra werkdruk voor andere collega's. Gelukkig kunt u de kans op verzuim door arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen tot een minimum beperken. Hiervoor inventariseert u de risico's en neemt u er de juiste maatregelen tegen. Lees meer

Dit kunt u doen aan de hand van een RI&E. Met de RI&E beperkt u werkgerelateerde gezondheidsklachten van uw medewerkers en ongevallen tot een minimum én u beperkt uw financiële risico. Dit leidt niet alleen tot minder verzuim, maar vergroot ook de productiviteit en het werkplezier van uw medewerkers.

Als werkgever bent u verplicht om voor optimale werkomstandigheden te zorgen. U kunt pas de juiste maatregelen nemen wanneer u weet waar de risico's liggen en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Voor iedere werkgever is het hebben van een RI&E wettelijk verplicht.

Waar bestaat een RI&E uit?

  • Een inventarisatie van de aanwezige gevaren op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn en de maatregelen die u al heeft genomen om risico's te beperken.
  • Een evaluatie van de risico's en een prioritering hiervan.
  • Een plan van aanpak waarin staat welke maatregelen u gaat nemen.

Bent u zelfstandig ondernemer?
Ook dan is het zinvol om een RI&E op te stellen. Zelfstandig ondernemers, maten in een maatschap maar ook familieleden in een gezinsbedrijf, vrijwilligers en stagiaires lopen dezelfde risico's als medewerkers.

Zelf aan de slag
Er is een (digitale) RI&E beschikbaar voor de agrarische en groene sector die u eenvoudig door de aandachtspunten op dit gebied heen loodst. Stuit u op knelpunten bij deze inventarisatie, dan vindt u daarbij direct ook mogelijke maatregelen. Deze (digitale) RIE biedt u ondersteuning om alle risico's binnen uw bedrijf in kaart te brengen en is tot stand gekomen in samenwerking met VHG.

In de regel mag een RI&E niet ouder zijn dan vier jaar en moet deze worden aangepast als er een wijziging van bedrijfssystemen plaatsvindt. Een goed opgestelde RI&E helpt ongevallen en gezondheidsklachten te voorkomen.

Meer weten?                                                                                                                                                                 De (digitale) RI&E is gemaakt voor en door ondernemers en medewerkers uit de agrarische en groene sector. Dat helpt om de risico's in uw bedrijf beter in kaart te brengen en aan te pakken. Om u daarbij te helpen staan adviseurs klaar om u verder te helpen. Dat kan telefonisch of met een bedrijfsbezoek van een van hen. Klik hier om er alles over te lezen.                                                                                                                                       

Vitale mensen in gezonde bedrijven
Gezonde en gemotiveerde medewerkers zijn waardevol en dragen bij aan het succes van uw bedrijf. Als werkgever bent u daar zuinig op. Elk beroep brengt risico's met zich mee waardoor een medewerker ziek kan worden of niet meer kan werken. Er kan een ongeval met een machine gebeuren of een medewerker valt uit omdat het werk te zwaar is. De risico's beperken zich niet alleen tot veiligheidsrisico's of fysieke risico's. Ook een hoge werkdruk, stress, onregelmatige werktijden of een slechte sfeer op de werkvloer vormen risico's. Samen met werkgevers gaat Sazas voor vitale mensen in gezonde bedrijven.

Bron: Sazas​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org