VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

39459100-4987-467f-80c6-ed17099edb60

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Vraag van de Week

do 22 jul 2021

Een vakantiekracht van 16 jaar wil in ons bedrijf graag ook werken met machines, zoals een bosmaaier. Mag dat?

Jongeren tot 18 jaar mogen een bijbaan of vakantiebaan hebben en natuurlijk stage lopen. De Rijksoverheid stelt hier wel regels aan om te voorkomen dat dit werk te zwaar of gevaarlijk is. Het is logisch dat de eisen per leeftijd verschillen. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen in die zin het meest. Wanneer een werkgever een jongere van 16 en 17 jaar werk laat doen waaraan gevaar is verbonden - zoals het werken met een machine - dan zijn daar bepaalde voorwaarden aan verbonden.

De belangrijkste eisen zijn:

  • De werkplek moet veilig zijn en dat geldt dus ook voor de arbeidsmiddelen (zoals machines) die worden gebruikt. De werkgever neemt hiervoor maatregelen om te voldoen aan de eisen van de Arbowet.
  • Er is afdoende en deskundig toezicht om gevaar voor de jongere te voorkomen.

Degene die toezicht houdt, let op of de jongere het werk goed doet. En of de jongere geen gevaar loopt en geen gevaarlijke situaties veroorzaakt.

  • De werkgever inventariseert of het werk risico's voor 16- en 17-jarigen inhoudt. Hij gaat na of en welke maatregelen nodig zijn. En of het werk met deze maatregelen is toegestaan. Met de RI&E die door Stigas voor de branche is opgesteld, brengt u de veiligheids- en gezondheidsrisico's in het bedrijf in kaart.

Kijk hier voor meer informatie. In de Arbocatalogus Hoveniers en Groenvoorziening vindt u onder andere een beknopte checklist 'Werken met jongeren'.


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org