VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

9abcf92c-65a1-4b39-8ea3-9e6de0c9c40c

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Vraag van de week - Ik heb concrete bouw- of uitbreidingsplannen. Waarom nog dit jaar een vergunning aanvragen?

do 06 jul 2023

​Op 1 januari 2024 wordt de Omgevingswet ingevoerd. Dat brengt veranderingen met zich mee voor de aanvraag van bouwvergunningen. Heb je concrete plannen voor een uitbreiding of een verbouwing? Dan kan het verstandig zijn om nog dit jaar de vergunning aan te vragen.

Maak tot 1 januari 2024 gebruik van de korte procedure

Het is onder de Omgevingswet de bedoeling dat de aanvraagprocedures korter worden. Het is zeer de vraag of dat in de praktijk ook zo uitpakt. De harde deadline voor gemeenten om een vergunning af te geven vervalt namelijk. Die harde deadline is er nu wel voor vergunningen als deze de korte procedure van 8 weken doorlopen. Als je nu een vergunning aanvraagt die valt onder deze procedure, dan mag de gemeente de procedure één keer verlengen met zes weken. Duurt het langer, dan wordt de vergunning automatisch verleend. Deze regel vervalt dus voor alle aanvragen die na 1 januari 2024 worden ingediend.

Er wordt drukte verwacht

Volgens diverse specialisten zijn veel gemeenten nu al overbelast en bestaat het risico dat het aanvragen van een vergunning vlak na de invoering van de Omgevingswet (veel) langer gaat duren. Naast dat alles nieuw is, zullen gemeenten naar verwachting eind dit jaar nog veel aanvragen ontvangen die vervolgens eerst nog afgehandeld moeten worden.

Kortom: heb je concrete bouw- of uitbreidingplannen, vraag dan zo snel mogelijk - in ieder geval nog dit jaar - je vergunningen aan. 

Meer weten?

Voor meer informatie en vragen hierover kun je contact opnemen met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. 

Met dank aan Kornelis Jorna van KreaS en Rinus Hoogeslag van Royal HaskoningDHV. 


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief