VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

41efbbee-c6a8-4b8e-bc8e-72c77919cdb8

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Vraag van de week - Inboet op een daktuin, en de kraankosten dan?

do 31 aug 2023

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat beplanting niet helemaal aanslaat. Als je bent overeengekomen dat je instaat voor de inboet, of als dit in jouw algemene voorwaarden staat, dan zijn de kosten voor het herplanten voor jou. Maar wat nu als het gaat om beplanting op een dakterras waarbij je voor de herplant gebruik moet maken van een kraan of andere hijsmiddelen? 


Denk aan het herplanten van grotere bomen of struiken? Komen die kosten dan ook voor jouw rekening? Als dat het geval is, dan kunnen de inboetkosten namelijk nogal exceptioneel oplopen. Vooral als je kijkt naar de kosten van het herplantmateriaal.

In principe geldt in zo’n geval dat jij als groenprofessional verantwoordelijk bent voor de kraankosten. Het is immers aan jou om te zorgen dat jij je inboetverplichting nakomt. Hoe je dat doet, is aan jou. Als je alleen aan de inboetverplichting kunt voldoen door de inzet van een kraan, dan zijn die kosten voor jouw rekening.

Afwijkende bepaling

Contractueel kun je hier natuurlijk van afwijken. Bijvoorbeeld door in de overeenkomst met de opdrachtgever op te nemen dat de kraankosten bij inboet geheel of gedeeltelijk voor rekening van opdrachtgever komen. Je kunt daarvoor de volgende bepaling in je offerte/overeenkomst opnemen: “Indien in het kader van de inboetgarantie kraan-/ takelkosten gemaakt moeten worden voor het vervangen van bomen, planten etc., dan zullen die kosten separaat bij opdrachtgever in rekening worden gebracht.”

Als in jouw algemene voorwaarden staat dat inboet voor jouw rekening komt, dan kun je aan bovenstaande bepaling nog toevoegen dat ‘nadrukkelijk wordt afgeweken van de desbetreffende bepaling uit de algemene voorwaarden.’

Bron: Joost Haest & Eva Vendrig

Meer weten?

Neem contact op met onze collega’s van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. 


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief