VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

82880d33-4267-4e55-9abd-ba5a9fe9d2f7

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Vraag van de week

do 26 aug 2021

Sinds kort heb ik twee medewerkers in dienst. Wat is een goed moment voor het voeren van de functioneringsgesprekken?

De gesprekscyclus is een belangrijk onderdeel van een professioneel personeelsbeleid. Het doel is om tot heldere afspraken te komen met uw medewerkers en deze te evalueren.

Met een duidelijke gesprekscyclus, kunt u zorgen voor een goede aansluiting tussen de doelstellingen van uw bedrijf en die van uw medewerkers. Open en eerlijke gesprekken leiden vaak tot een betere samenwerking. Met de gesprekscyclus heeft u meerdere vaste momenten in het jaar waarop u zulke gesprekken kunt houden. Natuurlijk naast de gesprekken die u met uw medewerkers al heeft in de dagelijkse praktijk.

De gesprekscyclus draait meestal om drie gesprekken, die op verschillende momenten in het jaar plaatsvinden:

1. Planningsgesprek

Het begin van het jaar is een goed moment om nieuwe plannen te maken. Daarom beginnen veel bedrijven het jaar met een planningsgesprek. Bij dit gesprek gaat u als leidinggevende om de tafel met uw werknemer om de doelstellingen voor de komende periode te bespreken.

2. Functioneringsgesprek

Het midden van het jaar, dus deze periode, is een goed moment voor het functioneringsgesprek. U bespreekt dan samen het functioneren van de medewerker, om zo nodig te komen tot verbetering van het functioneren. Een ander woord voor functioneringsgesprek is voortgangsgesprek.

3. Beoordelingsgesprek

Aan het einde van het jaar kijkt u terug. U geeft dan een oordeel over het functioneren van de medewerker. Dit oordeel spreekt u uit tijdens het beoordelingsgesprek. In tegenstelling tot het planningsgesprek en het functioneringsgesprek is dit een eenzijdig gesprek.

De zomer is dus de periode voor het voeren van het functioneringsgesprek. Meer informatie hierover vindt u op deze pagina. Daar vindt u ook een formulier om de gemaakte afspraken vast te leggen.


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org