VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

8ad4ecde-0e19-47dd-8db2-898b470b0b14

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Vraag van de week: Hoe voorkom ik een naheffingsaanslag omzetbelasting?

do 22 sep 2022

Elk kwartaal krijgen veel ondernemers een naheffingsaanslag, omdat ze geen aangifte omzetbelasting hebben gedaan. Deze belastingaangifte is verplicht voor iedereen die door De Belastingdienst zijn aangemerkt als 'ondernemer voor de btw'. Wie bewust of per ongeluk geen aangifte doet, krijgt een naheffingsaanslag en een boete van 68 euro. Heeft u wel aangifte gedaan, maar niet, te weinig of te laat btw betaald? Ook dan krijgt u een naheffing. Een naheffingsaanslag gaat altijd samen met een boete.


Boete

Voor het niet of te laat doen van aangifte (aangifteverzuim) is de boete 68 euro. Een boete voor niet, te weinig of te laat betalen (betalingsverzuim) is minimaal 50 euro en maximaal 5.514 euro.

Naheffingsaanslag voorkomen

Een naheffingsaanslag kunt u voorkomen door op tijd aangifte omzetbelasting te doen en de btw op tijd te betalen. Ook als u nog geen omzet heeft. De meeste ondernemers moeten per kwartaal aangifte doen. Komt u er net te laat achter dat u nog geen btw-aangifte heeft gedaan? Dan heeft u tot 7 kalenderdagen na de deadline om alsnog aangifte te doen.

Schatting

Voor de naheffingsaanslag maakt De Belastingdienst een schatting van hoeveel btw u moet betalen.  Dat bedrag is vaak hoger dan het bedrag dat u eigenlijk zou moeten betalen. Als u echter alsnog aangifte doet, hoeft u meestal niet het hele bedrag te betalen. De Belastingdienst kan dan het geschatte bedrag aanpassen naar het bedrag uit de aangifte. Heeft u een boete gekregen omdat u geen aangifte hebt gedaan (aangifteverzuim), dan moet u die wel alsnog betalen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Kamer van Koophandel.

Meer weten?

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00. De VHG Ondernemershelpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. 


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org