VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

80ed288d-7a1d-4730-8b1f-39f642f117b4

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Waarom vakantie goed is voor medewerker én werkgever

do 04 aug 2022

Na een vakantie weer fris en gemotiveerd aan het werk gaan. Herkent u dit? Vakantie lijkt goed te zijn voor iedereen; of iemand nu op kantoor werkt, in een magazijn of zoals in de groenbranche, in de buitenlucht. Welke positieve effecten heeft vakantie en hoe kunt u uw medewerkers stimuleren om verlof op te nemen?

 

Waarom vakantie goed is voor zowel u als uw medewerker

Iedereen viert vakantie op zijn of haar eigen manier. Van een fietsvakantie door Nederland, met de auto naar Zuid-Europa tot een treinreis door de Oostenrijkse bergen. Naar welke bestemming iemand gaat, maakt niet uit. Het is wel belangrijk dat uw medewerker zo nu en dan verlof opneemt. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat vakantie goed is voor de gezondheid. Dat is positief voor uw medewerker, maar ook voor u als werkgever. Waarom is vakantie zo goed voor ons?

 

 • Geen routine zorgt voor een frisse blik

  Hoe leuk iemand zijn of haar werk ook vindt, over het algemeen zien veel werkdagen er hetzelfde uit. Vakantie haalt iemand uit deze routine. Hierdoor kan uw medewerker met afstand naar het werk kijken. Dit kan leiden tot een frisse blik en nieuwe ideeën. Hiervoor hoeft uw medewerker trouwens niet op reis. Zo lang iemand maar afstand kan nemen van de dagelijkse activiteiten, zelf kan beslissen wat hij of zij doet en plezier beleeft.

   
 • Vakantie verlaagt stress

  Uren door de stad wandelen, mountainbiken door de bergen of liever een boek lezen aan het zwembad? Wat uw medewerker tijdens een vakantie ook doet, het is belangrijk dat hij of zij er energie van krijgt. Dat werkt positief. De zelfgekozen plezierige activiteit waarmee de routine wordt doorbroken, verlaagt het stressniveau. Uw medewerker laadt weer op en voelt zich vitaler. Dit kan een buffer vormen tegen toekomstige (werk)stress.

   
 • Minder kans op ziekten

  Vakantie heeft nog meer voordelen. Het verkleint de kans op ziek worden. Ook verlaagt het de kans op hart- en vaatziekten. Dit lijkt te komen doordat mensen tijdens een vakantie geen verplichtingen en meer rust hebben. Daarnaast zijn veel mensen tijdens hun vakantie meer buiten, wat ook bijdraagt aan het minder snel ziek worden. Als werkgever heeft u ook voordeel van zo gezond mogelijke medewerkers die zo weinig mogelijk ziek zijn.

Meer informatie en tips

Vakantie heeft positieve gevolgen voor uw medewerkers en uw bedrijf. Maar niet iedere medewerker neemt even makkelijk verlof op. Wat kunt u doen om uw medewerkers te stimuleren om hun vrije dagen op te nemen? En hoe kunnen uw medewerkers zoveel mogelijk uit hun vakantie halen? Lees hier meer over en bekijk tips op de website van verzuimspecialist Sazas.

Gerelateerde tags

Personeel

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org