WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen.
legt Marc Breedveld, WIA-expert bij Sazas, in het kort uit wat deze wet betekent.
Wat is een WIA-uitkering?
Een WIA-uitkering is een tijdelijk financieel vangnet voor mensen die door lange tijd ziekte niet of niet volledig kunnen werken. Het geldt voor zowel vaste medewerkers als flexwerkers.
Twee soorten WIA-uitkeringen: WGA en IVA
Er zijn twee soorten WIA-uitkeringen: WGA en IVA. WGA staat voor: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Een medewerker krijgt WGA als hij of zij langer dan twee jaar ziek is, voor meer dan 35% arbeidsongeschikt is verklaard en (in de toekomst, eventueel deels) weer kan werken. IVA staat voor: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Iemand krijgt een IVA-uitkering als hij of zij niet of amper kan werken en er een kleine kans op herstel is.
Het aanvragen van een WIA-uitkering
Een medewerker moet zelf een WIA-uitkering aanvragen. In de 88e ziekteweek krijgen werkgever en medewerker een bericht van UWV over het aanvragen van de WIA-uitkering. De medewerker moet uiterlijk in de 93e week van ziekte de WIA-aanvraag doen. Hierbij moet alle informatie over de re-integratie worden meegestuurd. Op de website van verzuimspecialist Sazas vind je meer informatie over het aanvragen van de WIA-uitkering. Ook als werkgever kun je een aantal van deze documenten online naar UWV sturen.
De rol van de werkgever bij de WIA
De documenten van het re-integratieverslag laten zien wat jij samen met je medewerker hebt gedaan aan de re-integratie in de afgelopen twee jaar. Pas wanneer blijkt dat jullie samen voldoende inspanningen hebben geleverd, neemt UWV de WIA-aanvraag verder in behandeling.
De rol van UWV bij de WIA
UWV zorgt voor de re-integratie van vaste medewerkers en flexwerkers. Hiervoor betaalt de werkgever aan UWV een premie die uit meerdere onderdelen bestaat.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.