Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin je een opdracht aanneemt als ondernemer, maar eigenlijk in loondienst bent. De opdrachtgever is dan jouw werkgever die zijn verplichtingen niet nakomt naar de Belastingdienst en naar jou.
De Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) maakt je samen verantwoordelijk voor afspraken over de werkrelatie. Zo voorkom je schijnzelfstandigheid.
Is er sprake van loondienst, of niet?
Je bent niet in loondienst als je aan 2 voorwaarden voldoet:
- Tenminste 1 van deze situaties geldt voor jou:
- Je bepaalt zelf hoe je je werk doet. Er is geen gezagsverhouding tussen jou en jouw opdrachtgever.
- Je kunt het werk ook door iemand anders laten doen.
- Je krijgt geen loon. Je krijgt loon als je bijvoorbeeld vakantiegeld krijgt. Of als je doorbetaald krijgt bij ziekte.
- Er is geen fictieve dienstbetrekking.
Je kunt een fictieve dienstbetrekking hebben als je tot een bepaalde groep behoort. Alle groepen staan genoemd op deze pagina van de Belastingdienst.
Check samen met jouw opdrachtgever of er sprake is van loondienst. Als je niet in loondienst bent, hoeft je verder niets te doen. Je kunt dan gewoon de opdracht uitvoeren als ondernemer.
Gebruik een modelovereenkomst als je nog twijfelt
Een modelovereenkomst is een door de Belastingdienst goedgekeurd document. Hierin staan afspraken die de werkrelatie tussen een zzp'er en opdrachtgever verduidelijken. Als je werkt volgens een modelovereenkomst, bent je niet in loondienst. Je bent dan een zelfstandige die een opdracht uitvoert. Op de website van De Belastingdienst vind je de modelovereenkomsten die onze koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben opgesteld, inclusief een toelichting.
Heb je vragen?
Neem dan contact op met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.