VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

ad468568-d423-4f41-bf98-8ff4545b6b4d

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Wat zeggen uw verzuimcijfers over uw organisatie?

do 17 feb 2022

Het verzuimpercentage en de meldingsfrequentie vormen de basis van uw verzuimprofiel. Deze geven de gezondheid van uw organisatie weer. Als werkgever is het belangrijk om te weten en te meten hoe hoog het verzuim binnen uw organisatie is en waar de pijnpunten liggen. Verzuimspecialist Sazas legt in dit artikel uit waarom verzuimcijfers belangrijk zijn, wat uw verzuimprofiel zegt over het verzuim binnen uw organisatie en wat mogelijke oorzaken zijn van hoog verzuim.

Waarom verzuimcijfers belangrijk zijn
Meten is weten. Het verzuimpercentage geeft het gemiddeld aantal zieke medewerkers weer per 100 medewerkers. De meldingsfrequentie geeft aan wat het gemiddelde aantal ziekmeldingen was over een bepaalde periode. Dit betekent: hoe hoger deze getallen, hoe meer er wordt verzuimd binnen uw organisatie.

Het verzuimprofiel is niet alleen belangrijk voor leidinggevenden of medewerkers, maar ook voor de verzuimaanpak van de directie of eventuele HR-afdeling. Uw verzuimprofiel laat namelijk precies zien of u op de goede weg bent om uw (vast)gestelde verzuimdoelen te halen. Zo niet, dan kunt u uw koers bijstellen om het cijfer te verlagen.

Mogelijke oorzaken van hoog verzuim
Hoog verzuim kan verschillende redenen hebben: denk aan een te hoge werkdruk, een slechte werksfeer, een conflict met een collega of een onveilige werkplek. Ook kunnen medewerkers bijvoorbeeld last hebben van de stijl van leidinggeven door het management en de manier waarop de werkprocessen zijn ingericht. Het verzuimprofiel is daarom een noodzakelijke spiegel.

Verzuimrapport
In het verzuimrapport neemt u uw verzuimprofiel op en vertelt u het verhaal achter de data. Wat zeggen de cijfers over het verzuim binnen uw organisatie? Wat valt vooral op? Door regelmatig een verzuimrapportage te maken kunt u patronen ontdekken en de effecten van uw aangepaste beleid meten.

Meer weten?
Als werkgever is het bij het verminderen en voorkomen van verzuim belangrijk om te weten wat u kunt doen. Lees meer over het verzuimprofiel en hoe u hiermee aan de slag kunt.

Gerelateerde tags

Personeel

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org