VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

985326d9-f81f-42ca-b2ff-3a9c2e12c35f

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Werken in de hitte: regels en maatregelen

di 12 sep 2023

​Afgelopen week was het uitzonderlijk warm. Een hittegolf in september is immers zeer zeldzaam. De komende jaren zullen ze vaker voorkomen. Daarom is het goed om te weten wat de regels zijn en welke maatregelen je in je bedrijf kunt nemen.


Een medewerker mag niet zomaar weigeren om te werken in de hitte, maar je bent als werkgever wel verplicht om je in te zetten voor een gezonde werkomgeving. Medewerkers moeten op een veilige manier kunnen werken. 

Wat zegt de wet? 

Werken bij warme temperaturen is meestal onprettig, maar levert niet altijd gevaarlijke situaties op. De wet gaat ervan uit dat werkgevers en medewerkers hier tot op zekere hoogte zelf afspraken over maken. Dit betekent ook dat je als werkgever goed moet luisteren naar klachten met betrekking tot de hitte. Worden er onvoldoende maatregelen getroffen op het werk en komt de gezondheid daardoor in gevaar? Dan mag de werknemer weigeren om te werken.

Wanneer is er sprake van hitte?

Wanneer spreken we van een te warme werkomgeving? Over het algemeen geldt dat het lichaam  overbelast raakt bij een (windstille) werkomgeving van 26 °C. Tikt de thermometer de 37 °C aan? Dan wordt het echt gevaarlijk. Het lichaam kan de warmte dan niet meer goed kwijt. Daardoor kunnen we last krijgen van hitte-uitslag, hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte. Naast hitte zijn ook andere factoren van invloed, zoals de luchtvochtigheid, de kleding die gedragen moet worden en uiteraard de fysieke inspanning die geleverd wordt.

De Arbowet vermeldt geen maximale temperatuur waarbij je mag werken in de buitenlucht. In principe geldt dat er vanaf een temperatuur van 40 °C ernstig risico voor de gezondheid optreedt. Toch kunnen er ook bij lagere temperaturen risico’s ontstaan. Als je de hele dag in de volle zon zware arbeid verricht bij hoge luchtvochtigheid, kun je het bij 30 °C al zwaar krijgen. 

Maatregelen

Om de risico’s van hitte te beperken, kun je de volgende maatregelen nemen:
bekijk of werkzaamheden in de zon kunnen worden afgewisseld met werkzaamheden in de schaduw;
zorg ervoor dat er voldoende koele dranken aanwezig zijn;
zorg voor voldoende beschermingsmiddelen, zoals zonnebrandcrème;
laat werknemers vaker pauzeren;
kijk of fysiek zware werkzaamheden op de koelste momenten van de dag uitgevoerd kunnen worden.


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief