VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

9e349ab9-d52f-4853-b748-037b4c584c54

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Werken met het plantenpaspoort: voldoet u aan de administratieve verplichtingen?

do 14 okt 2021

Sinds december 2019 geldt in de gehele EU een nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening. Met deze nieuwe regelgeving werd het plantenpaspoortplicht uitgebreid naar alle 'voor opplant bestemde planten' (pot- en perkplanten, bomen). Iedereen die handelt in plantaardig materiaal - dus ook groenspecialisten - moet geregistreerd zijn in het nationaal bedrijvenregister. In 2022 wordt er gericht gecontroleerd op het juiste gebruik van plantenpaspoorten.

Bij inkoop is het voor alle groenspecialisten zaak te controleren of er een plantenpaspoort bij zit en of dit aan de eisen voldoet. Het verkopen aan de eindverbruiker/consument is vrij van registratie. Het is wel zaak de doorverhandelde planten te noteren in de eigen administratie. Er moet namelijk te traceren zijn waar de planten vandaan komen als er bij klant een quarantaine ziekte wordt gevonden. U levert deze planten af met een plantenpaspoort. Dit kan het plantenpaspoort zijn van uw leverancier of uw eigen plantenpaspoort. Lees hier aan welke verplichtingen u precies moet voldoen.

Vraag en antwoord
VHG onderhoudt regelmatig contact met NAK Tuinbouw. Een uitgebreide lijst met vragen en antwoorden vindt u op hun website.


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org