VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

f62bf83e-0890-4f0b-b923-010d0a5311ae

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Ziekte en vakantie: wat zijn de regels?

do 13 jul 2023

​De zomer is officieel van start, een tijd waarin veel medewerkers op vakantie gaan. Heb je er weleens over nagedacht wat de afspraken zijn als een medewerker ziek wordt?  En weet je wat de regels zijn als jouw (langdurig) zieke medewerker op vakantie wil? 


Mijn medewerker is ziek geworden tijdens de vakantie, wat nu? 

Lekker wandelen door de bergen, uitrusten op een strandbedje of badmintonnen met de kinderen. Vakantie is leuk, totdat je ziek wordt. Als je medewerker ziek wordt tijdens zijn of haar vakantie, is deze verplicht om zich ziek te melden. Het ziekmelden moet volgens de regels van jouw bedrijf. Of een medewerker in Nederland vakantie viert of in het buitenland, maakt daarbij niet uit. Het kan handig zijn om een deel over ziekte in het buitenland op te nemen in het verzuimprotocol, zodat alle regels ook voor medewerkers duidelijk zijn. 

Vakantie-uren en vakantie

Vakantiedagen afschrijven mag als je medewerker hiervoor zelf toestemming geeft. Je mag alleen dagen inhouden van bovenwettelijke vakantiedagen. 

Verzuimbegeleiding tijdens vakantie; hoe zit dat? 

Is de zieke medewerker in Nederland, dan kun je de verzuimbegeleiding meteen starten. Is je medewerker in het buitenland, vraag de medewerker dan om de arbodienst een verklaring te sturen van de buitenlandse (huis)arts of een ziekenhuis. Bij voorkeur in het Engels. Zo kan de arbodienst de ziekmelding beoordelen. Bij terugkomst mag je de medewerker laten oproepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kijkt dan of de vakantiedagen als ziektedagen gezien moeten worden. Of je medewerker nu in het buitenland is of niet: het is altijd belangrijk om contact te houden. Vraag de medewerker daarom om bereikbaar te blijven. 

Mijn zieke medewerker wil op vakantie: wat zijn de regels?  

Als je zieke medewerker op vakantie wil, dan mag dat in principe. Daarvoor moet hij of zij alleen wel toestemming vragen aan jou als werkgever. Het kan lastig zijn om dit zelf te beoordelen. Je kunt dan de bedrijfsarts inschakelen. Deze beoordeelt dan in hoeverre de vakantie bijdraagt aan de gezondheid van de zieke medewerker. Daarna bepaal je, mede op basis van dit advies, of de zieke medewerker op vakantie kan. 

Heb je meer vragen rondom ziek en vakantie? Zoals:

Bouwt een zieke medewerker vakantie op? 
Mag een zieke medewerker langere tijd naar het buitenland? 
Wat als mijn zieke medewerker zich niet aan de afspraken houdt? 

Vragen en antwoorden?  

Het antwoord op deze en meer vragen kun je vinden in het whitepaper ‘Ziekte in het buitenland; hoe gaat u ermee om?’  van verzuimspecialist Sazas. 


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief