VHG  |  Ondernemer  |  Onderwerpen  |  Info

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

75f17af9-936b-4265-a4cb-081660c97e3c

Modelovereenkomsten

De VAR is verdwenen per 1 mei 2016. Opdrachtnemers kunnen nu geen VAR meer aanvragen. Er is een overgangsregeling (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties; DBA) van toepassing.

​Vraag & Antwoord Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA)

In opdracht van de VHG Ondernemershelpdesk heeft kennispartner Fyner Group (voorheen Omnius Juristen) veel gestelde vragen én antwoorden met betrekking tot de Wet DBA voor je op een rij gezet. Het document vindt je hier op het ledengedeelte van de VHG-website. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op via 085 - 330 77 00. Of stuur een e-mail naar ondernemershelpdesk@vhg.org. Onze adviseurs helpen je graag verder.

In plaats van een VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers overeenkomsten gebruiken die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Daarmee hebben zij zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie. De modelovereenkomsten hebben juridisch niet dezelfde status als de VAR verklaring. De Belastingdienst toetst hetgeen in de modelovereenkomst is vastgelegd aan de praktijk (feiten en omstandigheden).

In samenwerking met externe organisaties heeft de Belastingdienst algemene modelovereenkomsten opgesteld, op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Deze overeenkomsten zijn niet voor een specifieke beroepsgroep. Om wat voor werk het gaat en binnen welke branche, is dan niet van belang. 

Deze overeenkomsten zijn te downloaden via onderstaande link. 

Algemene modelovereenkomst geen werkgeversgezag 

Algemene modelovereenkomst vrije vervanging 

Algemene modelovereenkomst tussenkomst

Van VAR naar modelovereenkomst Is een modelovereenkomst verplicht? Moet ik voor elke klus een nieuwe overeenkomst sluiten?


Mag ik de modelovereenkomst veranderen? Moet ik deze dan opnieuw laten goedkeuren? 

Hulpmiddelen

Er zijn (nog) geen hulpmiddelen beschikbaar bij dit onderwerp.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief