VHG  |  Ondernemer  |  Onderwerpen  |  Info

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

8d95c08a-5525-4a17-9f62-9daacc4537ce

Advies en hulpmiddelen

We hebben voor u als ondernemer reeds diverse hulpmiddelen ontwikkeld die u kunt gebruiken in uw bedrijfsvoering tijdens deze coronacrisis. Er wordt hard gewerkt om deze lijst nog verder uit te breiden. Loopt u ergens tegenaan en kunt u daarin onze hulp goed gebruiken of heeft u waardevolle tips waarmee wij u nog beter van dienst te kunnen zijn? Neem contact met ons op via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085-330 77 00.

Bedrijfscontinuïteitsplan en checklist voor uw bedrijf

Met het bedrijfscontinuïteitsplan bereidt een bedrijf of organisatie zich voor op de (mogelijke) gevolgen van het nieuwe coronavirus. Deze factsheet met checklist van STIGAS adviseert u hierbij.

Toolbox veilig werken op de bouwplaats en bij particulieren
Met de praktische toolboxen van de Helpdesk Corona Bouw & Techniek, waar VHG partner van is, informeert u uw werknemers over het coronavirus en hoe er veilig doorgewerkt kan worden op de bouwplaats en bij partiulieren.

Voorbeeldbrief om opdrachtgevers te informeren betreft genomen maatregelen
Verschillende leden vragen ons om een voorbeeldbrief waarmee zij hun opdrachtgevers kunnen informeren over de maatregelen die zij nemen in het kader van het beperken van het coronavirus.Vooral om opdrachtgevers gerust te stellen en te voorkomen dat zij de uitvoering van werkzaamheden tot nader orde uitstellen.
Zo’n brief hebben wij inmiddels beschikbaar. U kunt deze hier downloaden. Uiteraard kunt u de tekst op onderdelen aanpassen aan uw eigen aanpak en deze vervolgens verzenden.

Voorbeeldbrieven aansprakelijkheid als gevolg van corona-aanpak
Naar aanleiding van diverse vragen over de aansprakelijkheid voor bedrijven als men werkzaamheden niet meer kan of mag uitvoeren als gevolg van de corona-aanpak van de Rijksoverheid heeft Joost Haest van Severijn en Hulshof advocaten bijgevoegde voorbeeldbrieven opgesteld. Hieruit blijkt dat bedrijven zich kunnen beroep op overmacht en niet aansprakelijk zijn voor schade als gevolg van het niet kunnen uitvoeren van werkzaamheden.
Voorbeeldbrief aansprakelijkheid Business to Business
Voorbeeldbrief aansprakelijkheid Business to Business Interieurbeplanters
Voorbeeldbrief aansprakelijkheid Business to Consumers
Voorbeeldbrief overmacht beeldbestekken
Voorbeeldbrief overmacht UAV-GC

Arbeidsrechtelijke informatie
Het coronavirus brengt voor werkgevers ook een aantal vragen op arbeidsrechtelijk gebied met zich mee. Denk aan rechten rondom het instrueren van uw werknemers, privacy en loondoorbetaling. Raadpleeg de factsheet.

Regionale initiatieven voor ondernemers
Naast steunmaatregelen van de Rijksoverheid zijn er ook bij provinciale en (grotere) gemeentelijke overheden initiatieven ontstaan voor ondernemers die problemen hebben vanwege de coronamaatregelen. Kijk hiervoor op de website van uw provincie en/of gemeente.

Tips en adviezen bij liquiditeitsproblemen 
Het coronavirus raakt onze bedrijfstak. Opdrachtgevers verzoeken om (tijdelijk) geen werkzaamheden uit te voeren. Met name bedrijven die bij opdrachtgevers binnenkomen, zoals interieurbeplanters worden hiermee geconfronteerd, maar ook andere opdrachtgevers zijn terughoudender geworden. Dat zorgt voor gaten in de planning en direct omzetverlies, hetgeen weer kan leiden tot (acute) liquiditeitsproblemen. Snel handelen is dan belangrijk. VHG heeft daarom deze brochure gemaakt met tips en adviezen om eventuele liquiditeitsproblemen het hoofd te bieden.
Ook zijn er templates beschikbaar van liquiditeitsbegrotingen voor uw bedrijf:
Liquiditeitsbegroting per maand
Liquiditeitsbegroting per kwartaal

Coronavirus en werken in België of Duitsland
Duitsland en België nemen andere maatregelen in de coronacrisis dan Nederland. Als u zaken doet in een van beide landen is het dus van groot belang dat u zich vooraf informeert over de maatregelen die ter plekke gelden.

De Belgische overheid verbiedt sinds 18 september 2020 niet-noodzakelijke reizen vanuit en naar meerdere Nederlandse provincies. Verblijf je langer dan 48 uur in België? Dan verplicht de Belgische overheid je een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. De maatregelen en het reisadvies verschillen per regio. Bekijk voor je vertrek de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees op de website van de RVO.nl alle veelgestelde vragen over ondernemen in België en het coronavirus.

Duitsland heeft vanaf 16 september nieuwe maatregelen ingesteld voor reizigers uit meerdere Nederlandse provincies. Als je uit een van deze provincies komt, moet je bij binnenkomst in Duitsland een negatieve COVID-19 test tonen. Deze test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Wanneer je deze test niet kunt overleggen, moet je jezelf bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Meer informatie over het reisadvies van en naar Duitsland vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De lokale maatregelen verschillen per deelstaat en kunnen van de ene op de andere dag veranderen. Check dit voor je vertrek. Lees ook de veelgestelde vragen op de website van RVO over ondernemen in Duitsland en het coronavirus.

KVK-coronaloket
Het KVK-coronaloket is momenteel dé eerstelijns vraagbaak voor ondernemers waar zij met hun zorgen en vragen over maatregelen van de overheid terecht kunnen. Bekijk het coronaloket van de Kamer van Koophandel.​

Hulpmiddelen

Er zijn (nog) geen hulpmiddelen beschikbaar bij dit onderwerp.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org