VHG  |  Ondernemer  |  Onderwerpen  |  Info

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

c0b3bf2b-f184-49f2-80c2-666605e643de

Maak met VHG-cursus elektrotechniek méér werk van het vak

Bij tuinaanleg komt steeds meer kijken. Tuinhuisjes, veranda’s en vijvers vragen om vaardigheden op het gebied van bouw-, elektro- en installatietechniek. Werk dat niet iedereen beheerst en bovendien geldt er diverse wet- en regelgeving. Daarom introduceert VHG Branche-opleiding twee nieuwe cursussen elektrotechniek die worden afgesloten met het wettelijk vereiste NEN-certificaat. Er volgen er méér.
De Nederlandse wet stelt dat elektrische installaties en apparaten veilig moeten zijn. Ook geldt dat werkzaamheden met of aan deze installaties veilig moeten worden uitgevoerd. NEN 3140 voorziet in de nodige bepalingen die u kunt gebruiken om hieraan te voldoen. Het volgen van de cursus NEN 3140 is de best mogelijke manier om aan de relevante wet- en regelgeving te voldoen.

VHG Branche-opleiding biedt vanaf het najaar van 2021 de volgende cursussen aan:

Basisopleiding 'Elektrotechniek voor Hoveniers'
Deze driedaagse maatwerkcursus is een aantrekkelijke combinatie van theorie en praktijk. Deelnemers leren de meest gangbare elektrotechnische handelingen verrichten in de buitenruimte.

Aan de orde komen onder andere:
 • Veiligheid, NEN 1010 en 3140
 • Materialen- en gereedschapskennis
 • Tekeninglezen
 • Spanning, stroom, weerstand, vermogen en spanningsverlies
 • Basisschakelingen en aanleg van kabel- en buisinstallaties
 • 12 Volt installaties
 • Practicum
Deze cursus wordt afgesloten met één avond NEN 3140 VOP (Voldoende Opgeleid Persoon)

Aan de orde komen onder andere:
 • Elektrotechnische gevaren, risico's en ongelukken
 • Elektrotechnische bedrijfsvoering en wetgeving
 • Veilig werken door deskundig personeel / procedures en PBM's
 • Werken met een werkvergunning en schakelbericht
Na het volgen van de basisopleiding en deze cursus kunnen werknemers volgens de Nederlandse norm (NEN) voor veilige bedrijfsvoering van werkzaamheden nabij, aan of met elektrische objecten in het laagspanningsgebied werken.

Cursus NEN 3140 Werkverantwoordelijke
In bedrijven waar met stroom wordt gewerkt, moeten ook de calculator en werkvoorbereider een NEN-certificering hebben. Voor hen biedt VHG de cursus, 'NEN 3140 Werkverantwoordelijke'.  

Deze cursus duurt 2 dagdelen en is bestemd voor wie leiding geeft aan het elektrisch veilig werken, dan wel het beheer voert over de elektrische installaties en de elektrische arbeidsmiddelen. De deelnemers zijn na afloop op de hoogte van alle risico's van het werken aan en in de nabijheid van elektrische installaties.

Data en locaties
De basisopleiding Electrotechniek voor Hoveniers staat gepland op:
 • 13, 18 en 20 januari 2022 in Amersfoort. (VOL)
 • 12, 19 en 25 januari 2022 in Didam (VOL)
Het kan zijn dat er meer aanmeldingen zijn dan dat er plaats is op de trainingen, mensen worden dan op een wachtlijst gezet totdat een nieuwe cursusdatum gepland is.

De cursus NEN 3140 Werkverantwoordelijke is te volgen op:
 •  3 februari van 9.00 tot 16.00 uur in Nijmegen

Kosten
De kosten voor de basisopleiding Elektrotechniek voor hoveniers met aansluitend de avondcursus NEN 3140 VOP bedragen € 1030,- excl. btw per deelnemer. Voor mensen die aanspraak kunnen maken op Collandsubsidie wordt 75% vergoed via Colland. Daarnaast komt deze opleiding in aanmerking voor NL leert door-subsidie. Vanuit deze subsidie wordt het resterende bedrag vergoed. (maximaal 50 deelnemers, op volgorde van inschrijving).

De kosten voor de cursus NEN 3140 Werkverantwoordelijke bedragen € 425,- excl. btw per deelnemer. Voor mensen die aanspraak kunnen maken op Collandsubsidie wordt 75% vergoed via Colland.

Direct inschrijven:

Meer cursussen volgen

Deze cursussen zijn een eerste stap in de samenwerking tussen VHG Branche-opleiding en IW Contract Onderwijs. Er zullen in de toekomst meer opleidingen specifiek voor hoveniers georganiseerd worden (o.a. houtbouw).

"Je mag niet zomaar met stroom werken. Samen met onze partner IW Contract Onderwijs hebben we een basiscursuspakket ontwikkeld van drie dagen en een avond. Wie dat doorloopt, kan kleine handelingen verrichten aan elektrotechnische installaties en is NEN- gecertificeerd." Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt VHG 

Hulpmiddelen

Er zijn (nog) geen hulpmiddelen beschikbaar bij dit onderwerp.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org