VHG  |  Ondernemer  |  Onderwerpen  |  Info

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

ad55c28c-7efe-49f2-b2e5-ffca1087baf6

Economische barometer

Omzet- en resultaatverwachtingen panelleden Economische Barometer: De Economische Barometer is een peilstok waarmee ondernemers in het groen de prestaties van het bedrijf kunnen peilen en vergelijken met de prestaties van soortgelijke bedrijven.
Kwartaalpoll
Ieder kwartaal vraagt VHG haar leden naar hun verwachtingen voor het volgende kwartaal. Denken zij een beter, gelijk of slechter resultaat te behalen ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar?

Uitslag e-mail poll: ondernemers overwegend positief over 2e kwartaal 2022

35.2% van de ondernemers is positief tot zeer positief gestemd over het tweede kwartaal 2022 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Dat blijkt uit de e-mail poll die VHG eind maart in het kader van de Economische Barometer heeft gehouden onder haar leden. 56,5 % van alle 278 respondenten verwacht een gelijkwaardig resultaat te behalen ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Tegenover de positief gestemden staat een percentage van 8.3 % dat negatief tot zeer negatief is.De meter

 


De staafgrafiek

 

 

De lijngrafiek


​​Hieronder vindt u de uitslagen van de eerder polls.

Uitslag e-mail poll: ondernemers minder positief gestemd over 3e kwartaal 2021
41,6% van de ondernemers is positief tot zeer positief gestemd over het derde kwartaal 2021 ten opzicht van hetzelfde kwartaal in 2020.
Dat blijkt uit de e-mail poll die VHG eind juni in het kader van de Economische Barometer heeft gehouden onder haar leden.
51.5% van alle 204 respondenten verwacht een gelijkwaardig resultaat te behalen ten opzichte van dezelfde periode in 2020.
Tegenover de positief gestemden staat een percentage van 6,9% dat negatief tot zeer negatief is.


Uitslag e-mail poll: ondernemers minder positief gestemd over 3e kwartaal 2020   

34% van de ondernemers is positief tot zeer positief gestemd over het derde kwartaal 2020, een daling van  6,6% ten opzichte van 2019.  Dat blijkt uit de e-m​ail poll die VHG eind juni in het kader van de Economische Barometer heeft gehouden onder haar leden. 48,7% van alle 271 respondenten verwacht een gelijkwaardig resultaat te behalen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Tegenover de positief gestemden staat een percentage van 17,4% dat negatief tot zeer negatief is, hetgeen ten opzichte van 2019 een stijging betekent van 6,9 procent.

Uitslag e-mail poll: ondernemers positief gestemd over 1e kwartaal 2020
36,6% van de ondernemers is positief tot zeer positief gestemd over het eerste kwartaal 2020. Dat blijkt uit de e-mail poll die VHG begin december in het kader van de Economische Barometer heeft gehouden onder haar leden. 49,2% van alle 301 respondenten verwacht een gelijkwaardig resultaat te behalen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Tegenover de positief gestemden staat een percentage van 14,3% dat negatief tot zeer negatief is.

Uitslag e-mail poll: ondernemers positief gestemd over 3e kwartaal 2019
40.6 % van de ondernemers is positief tot zeer positief gestemd over het derde kwartaal van 2019. Dat blijkt uit de e-mail poll die VHG eind juni in het kader van de Economische Barometer heeft gehouden onder haar leden. 48.8 % van alle 293 respondenten verwacht een gelijkwaardig resultaat te behalen ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Tegenover de positief gestemden staat een percentage van 10.5 % dat negatief tot zeer negatief is.

Uitslag e-mail poll: ondernemers positief gestemd over 1e kwartaal 2019
43.9 % van de ondernemers is positief tot zeer positief gestemd over het eerste kwartaal van 2019. Dat blijkt uit de e-mail poll die VHG eind december heeft gehouden onder haar leden. 51.0 % van alle 255 respondenten verwacht een gelijkwaardig resultaat te behalen ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Tegenover de positief gestemden staat een percentage van 5.1% dat negatief tot zeer negatief is.

Uitslag e-mail poll: ondernemers positief gestemd over vierde kwartaal 2018
donderdag 4 oktober 2018
Uitslag e-mail poll: ondernemers positief gestemd over vierde kwartaal 2018

57,2 % van de ondernemers is positief tot zeer positief gestemd over het vierde kwartaal van 2018. Dat blijkt uit de e-mail poll die VHG eind september heeft gehouden onder haar leden. 39,4% van alle respondenten verwacht een gelijkwaardig resultaat te behalen ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Tegenover de positief gestemden staat een percentage van 3,4% dat negatief tot zeer negatief is.

Bijna 3 jaar omzetstijging voor VHG-leden
VHG-leden boekten in het tweede kwartaal van dit jaar 8,9% meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee stijgt hun omzet bijna drie jaar op rij. Dat blijkt uit de Kwartaalrapportage die het CBS heeft opgesteld. Daaruit blijkt ook dat een recordaantal ondernemers wordt belemmerd door personeelstekort.

Ook in het eerste kwartaal van dit jaar boekten de VHG-leden een omzetstijging (9,4%). De boomspecialisten bleven toen wat achter, maar realiseerden in het tweede kwartaal bijna 14% meer omzet dan in 2017. 

Personeelstekort
Bijna 4 op de 10 ondernemers in de branche ervaart in het tweede kwartaal een tekort aan arbeidskrachten. Niet eerder was dit aantal zo groot. Het aantal ondernemers dat deze belemmering ervaart, groeit al bijna 2 jaar onafgebroken. Het is momenteel de meestgenoemde belemmering, na weersomstandigheden. 19% van de ondernemers ervaart geen belemmeringen. 

VHG Jaaronderzoeken


VHG Jaaronderzoek 2019
Ondanks omzetstijging gemiddeld een lager netto bedrijfsresultaat per fte
Van begin maart tot eind juni 2020 vond met ondersteuning van Colland het jaaronderzoek 2019 in het kader van de Economische Barometer van VHG plaats. Hieraan namen 80 bedrijven deel, uit verschillende referentiegroepen. Denk hierbij aan kleine, middelgrote- en grote hoveniersbedrijven, gemengd groenvoorzieners en hoveniers en groenvoorzieners. De gemiddelde bruto omzet per fte is in 2019 met € 110.426 op het hoogste niveau sinds de introductie van het jaaronderzoek in 2013. Hetzelfde geldt voor de gemiddelde netto omzet per fte. Deze positieve omzetontwikkeling resulteert echter niet in een gemiddeld hoger netto bedrijfsresultaat per fte.

VHG Jaaronderzoek 2018
Het VHG Jaaronderzoek ging in maart 2019 van start. Alle VHG-leden hebben een uitnodiging voor deelname aan het jaaronderzoek 2019 in het kader van de Economische Barometer ontvangen. Het jaaronderzoek is een hulpmiddel waarmee u de prestaties van uw bedrijf kunt vergelijken met die van vergelijkbare bedrijven. Daarnaast geeft de onlangs vernieuwde dashboard van de Economische Barometer nu ook inzicht in de ontwikkeling van uw bedrijfsprestaties over meerdere jaren.

Het jaaronderzoek 2018 kon tot en met 30 juni 2019 worden ingevuld. Voor hulp bij het invullen van de 3 vragenlijsten kon u kosteloos een beroep doen op een adviseur van de VHG-Ondernemershelpdesk via 085 - 330 77 00 of per e-mail ondernemershelpdesk@vhg.org.                    

VHG Jaaronderzoek 2017
Het VHG Jaaronderzoek ging op donderdag 8 maart 2018 van start. Alle VHG-leden hebben een uitnodiging voor deelname aan het jaaronderzoek 2017 in het kader van de Economische Barometer ontvangen. Het jaaronderzoek is een hulpmiddel waarmee u de prestaties van uw bedrijf kunt vergelijken met die van vergelijkbare bedrijven. Daarnaast geeft de onlangs vernieuwde dashboard van de Economische Barometer nu ook inzicht in de ontwikkeling van uw bedrijfsprestaties over meerdere jaren.

Het jaaronderzoek 2017 kon tot en met vrijdag 27 april 2018 worden ingevuld. Voor hulp bij het invullen van de 3 vragenlijsten kon u kosteloos een beroep doen op een adviseur van de VHG-Ondernemershelpdesk via 085 - 330 77 00 of per e-mail ondernemershelpdesk@vhg.org.                    

VHG Jaaronderzoek 2016
Het VHG Jaaronderzoek 2016 heeft plaatsgevonden. Alle VHG-leden ontvingen in maart 2017 een uitnodiging voor deelname aan het jaaronderzoek 2016 in het kader van de Economische Barometer. Het jaaronderzoek is een ondernemerstool waarmee u uw eigen resultaten kunt vergelijken met die van andere ondernemers. Om u te ondersteunen met het invullen van de vragenlijst bood de VHG-Ondernemershelpdesk ook de mogelijkheid om deze kosteloos samen met een VHG-adviseur op locatie in te vullen. Het jaaronderzoek 2016 kon worden ingevuld tot 1 mei 2017. 

VHG Jaaronderzoek 2015
Van half februari tot eind april 2016 vond het jaaronderzoek 2015 van de Economische Barometer plaats. Hieraan namen 76 bedrijven, verdeeld over verschillende referentiegroepen, deel. Denk hierbij aan eenpitters en kleine, middelgrote en grote hoveniersbedrijven. Leden van VHG kunnen het rapport van dit jaaronderzoek downloaden.

Het blijft mogelijk om met behulp van de Economische Barometer de prestaties van uw bedrijf te vergelijken met die van andere bedrijven. Sinds dit jaar kunnen adviseurs van de VHG-Ondernemershelpdesk het gehele jaar door samen met u de Barometer invullen en in hetzelfde gesprek de resultaten bespreken. De adviseurs kunnen namelijk de ingevulde vragenlijsten van de Economische Barometer nu direct  valideren. Samen met u kan de VHG-adviseur op basis van deze resultaten in kaart brengen waar uw mogelijke verbeterpunten liggen.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org