We zullen steeds langer gaan doorwerken, waardoor de gemiddelde leeftijd op de werkvloer aanzienlijk stijgt. Maar het is niet vanzelfsprekend dat iedereen deze langere carrière ook zomaar aankan. Of dit daadwerkelijk lukt hangt onder andere samen met het soort werk dat u altijd gedaan hebt, uw gezondheid en vitaliteit en hoe goed u zich aan de steeds veranderende omstandigheden hebt weten aan te passen.
Na uw 45e levensjaar heeft zwaar lichamelijk werk namelijk een steeds grotere impact op uw gezondheid. Vooral lager opgeleiden blijken het daarnaast moeilijk te vinden technologische en sociale ontwikkelingen te volgen, zich nieuwe taken eigen te maken of naar andere functies om te scholen. De hogere pensioenleeftijd voelt daarmee voor veel groene medewerkers als onhaalbaar.
Bedrijven die hieraan aandacht geven en werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, hebben daar direct voordeel van. Het zorgt namelijk voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim, meer kwaliteit en een hogere arbeidsproductiviteit.
Investeren in duurzame inzetbaarheid zorgt binnen kleine ondernemingen voor een waardevolle en langdurigere relatie tussen werkgever en werknemer. Dit voorkomt bijvoorbeeld dure en tijdrovende personeelswisselingen en geeft de medewerker rust en de ruimte om zich te ontwikkelen.
Voor grote(re) bedrijven geldt verder dat investeren in duurzame inzetbaarheid de “turbulentie” in de organisatie kan verminderen. Door te investeren in de balans tussen werkvermogen en inzetbaarheid stimuleert het bedrijf haar medewerkers te blijven aansluiten bij ontwikkelingen en blijft groei van de onderneming mogelijk.
Dashboard duurzame inzetbaarheid
Sociale partners hebben in de sector hoveniers (Koninklijke VHG, CNV Vakmensen en FNV Agrarisch Groen) het ‘Dashboard duurzame inzetbaarheid hoveniers’ ontwikkeld. Dit dashboard geeft een compleet overzicht van alle beschikbare handvatten gekoppeld aan de thema’s: vitaal, gezond en veilig werken, balans en werkplezier, ontwikkeling. Werkgever en werknemer kunnen hiermee samen aan de slag.
Het dashboard vindt u hier.
Geïnteresseerd in meer redenen om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan? Klik dan hier.
Klik op één van de vier pijlers van duurzame inzetbaarheid:
- Organisatie & beleid
- Ontwikkeling & loopbaan
- Vitaliteit & gezondheid
- Werksituatie
- Afronding
Deze pijlers beschrijven succesfactoren van duurzame inzetbaarheid. De pijlers Ontwikkeling & loopbaan, Vitaliteit & Gezondheid en Werksituatie richten zich inhoudelijk op succesvolle maatregelen. De pijler Organisatie & Beleid gaat vooral in op hoe deze maatregelen succesvol georganiseerd kunnen worden. Ter ondersteuning en inspiratie zijn daarnaast per pijler tools en diensten geïnventariseerd.
Hoe aan de slag te gaan?
Eén uniform stappenplan naar duurzame inzetbaarheid, dat bestaat niet. Ieder bedrijf en iedere medewerker zijn verschillend. Er is niets dat bij iedereen werkt. Wel zijn er goede voorbeelden die bij veel bedrijven en medewerkers aanslaan.
De informatie in deze toolkit biedt adviezen over de route die u kunt bewandelen en handvatten om keuzes te maken voor activiteiten die bij uw situatie passen en waarmee u concreet aan de slag kunt.
Contact
Heeft u vragen, of wenst u ondersteuning in uw aanpak, neemt u dan contact op met: